avascriptler gelişen web teknolojisi ve geniş kullanım alanlarının oluşması sebebiyle web sitelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bir hareketlilik ile görselliği aynı anda yaşatan javascriptler, sitelerde pek çok farklı amaç ve uygulamalar için kullanılabilmektedir.
Bir web sitesi oluşturulurken görselliğin dışında performansa da önem verilmelidir. Sıkça kullanılmaya başlanılan javascriptler, kullanım şekilleri önemsenmediği zaman sitede aşırı yük oluşturarak siteyi fazlasıyla yavaşlatabilmektedir. Bu yazımızda, javascriptlerin daha etkin kullanılarak sitelerin nasıl daha hızlı hale getirilebileceğini anlatacağız.
Html içi Javascript
İnline js olarak da anılan html içi javascript, harici bir kaynaktan çağırılmayarak html kod yapısı içerisine <script type=”text/javascript”></script> şeklinde yerleştirilerek sitede html kodu gibi görünen ve gereksiz yere yük olan bu tür kodlamalar için kullanılmaktadır.
Örnek olarak aşağıda html için kullanılmış bir javascript kodu bulunmaktadır.
<script type="text/javascript">
try {
var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1887021-5");
} catch(err) {}
</script>
Bu kod, sitenin html dosyasının boyutunu gereksiz yere arttırır. <script type=”text/javascript”> ve </script> komutları arasındaki javascript kodlarını kopyalayarak sayac.js gibi bir javascript dosyası içerisine yapıştırarak sunucuya yüklüyoruz ve inline javascript kodunu aşağıdaki gibi düzenliyoruz.
<script type="text/javascript" src=”/sayac.js”></script>
Yukarıda yer alan kod ile sunucuya yüklediğimiz kodu dışarıdan bir kaynak olarak çağırıyoruz. Sonuç olarak hem html boyutunu küçültmüş oluyoruz hem de javascript kodunun harici bir kaynaktan çağırılarak site açılırken sitedeki tüm kaynakların bölüm bölüm yüklenerek daha hızlı açılmasını sağlıyoruz.
Örnek olarak belirttiğimiz javascript kodu boyut olarak küçük olduğu için sitenin yavaşlığını az etkileyecektir. Daha büyük boyutlardaki javascript kodlarına bu işlemi uyguladığımızda site hızına etkisi gözle görülür şekilde fazla olacaktır.
Html dosyanızda sadece JavaScript değil, CSS kodlarını da azaltabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda Inline CSS makalesini sitemizde bulabilirsiniz.
Javascript Konumlandırma
Javascriptler web sitelerinde genellikle, görselliği arttırmaktan ziyade, kullanışlılık ve uygulamalarda kullanılmaktadır. Dolayısıyla bir web sitesi yüklenirken bu kullanılabilir olan uygulamalar ilk etapta gerekli olmazlar. Bu amaçla javascript kodlarını sitenin alt kısımlarına yerleştirmek, html yüklendikten sonra javascriptlerin yüklenmesini sağlayacak ve sitenin daha hızlı açılması izlenimi elde edilecektir.
Javascript Sıkıştırma – Optimize Etme
Javascriptler yazılırken okuma ve düzenleme kolaylığı ön planda tutulur. Buna göre kodlar arasında boşluklar, boş satırlar fazlasıyla yer alır. Bu boşluk ve javascript kod yapısına fayda sağlamayan açıklamaların oratadan kaldırılması javascript dosya boyutunu azaltacak ve daha hızlı yüklenmesini sağlayarak siteyi hızlandıracaktır
Bir önceki yazmızda İndex nasıl silinir ?den bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder