19 Ocak 2014 Pazar

Seo Uzmanı Nasıl Olunur ?

Seo sektöründeki hızlı gelişme ve artan talep doğrultusunda seo uzmanı ve seo firması sayısı artsa da, yapılacak çalışmalar için gerekli olan bilgi, deneyim ve uzmanlık bu süreç içerisinde yeterli düzeye gelememektedir. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olamayan onlarca kişinin seo uzmanı sıfatıyla çalışmaları yürütüyor olması, bizim seo uzmanlarına rehber niteliği taşıyacak bu yazıyı hazırlamamızı gerektirdi.

Seo Uzmanı Nedir ?

Arama motorlarında iyileştirme çalışmaları için gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyodlarının tamamına hakim olarak bu çalışmaların eksiksiz yürütülmesini sağlayan kişidir. Ancak seo uzmanının bilgi ve çalışma alanı sadece bununla kısıtlı kalmamalıdır. Sektörün gelişim süreci, rakiplerin çalışmalarını analiz etmek, siteye yapılabilecek olası anti seo girişimleri konusunda tedbir almak ve bu yöndeki çalışmaları engellemek de seo uzmanı görev kapsamına girmektedir.

Seo Uzmanı Olmak için Neler Gerekir ?

Seo uzmanı olmak için bazı düşünce, araştırma ve bilgi özellikleri gerekmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir;
  • Programlı Çalışma : Yapılacak tüm seo çalışmaları belirli bir program içersinde gerçekleşir, istikrarlı ve prensipli çalışmak seo uzmanı için gereken birincil kriterdir.
  • Analitik Düşünme : Onlarca veriyi iyi değerlendirerek, karar verme; karşılaşılan hata ve sorunlara etkili çözümler üretme tüm seo süreci içerisinde gereken diğer özelliklerdir.
  • Etik ve İyi Niyet : Seo uygulama ve işleyiş olarak maalesef kötüye kullanıma açık bir sektördür. Seo uzmanının mutlaka iyi niyet çerçevesi içerisinde çalışmaları yürütüyor olması ve tamamiyle etik çalışmalarla başarıyı hedeflemesi gerekir.
  • Ar – Ge : Araştırma ve Geliştirme seo sektörünün en can alıcı noktasıdır. Arama motoru algoritmalarıyla birlikte çok değişken ve yenilikçi bir sektördür. Bu sebeple, bir seo uzmanı bu doğrultuda bilgilerini ve uygulama tekniğin geliştirmek zorundadır. Aksi halde gün geçtikçe başarı potansiyeli giderek düşecektir.

Seo Uzmanları Neleri Bilmelidir ?

  • Temel düzeyde domain ve hosting yönetimi
  • Temel düzeyde yazılım ve kodlama bilgisi
  • Google webmaster araçlarının tüm özelliklerini kullanabilmelidir
  • Google Analytics’e tam hakim olunmalıdır
  • Site içi seo kriterlerini ve bu kriterlerin en ideal yapılarını bilmelidir
  • Seo analiz araçlarını kullanmayı ve yorumlamayı bilmelidir
  • Rakipleri ve sektörleri incelemeyi, hangi değerlerin daha üstün olduğunu tespit edebilmeli
  • Google Adwords Keyword Planner aracını kullanmayı bilmelidir
  • Sektörde en çok aranan ilgili kelimeleri tespit edebilmeli ve site sahibine bunları önerebilmeli
  • Site içi anahtar kelime yoğunluğunu tespit edebilmeli, her rekabete göre farklı yoğunluk belirleyebilmelidir
  • Google indexleme kriterlerini bilmeli, indexleme sorunlarının hangi kriterlerden olabileceğini değerlendirmelidir
  • Site haritası, robots.txt ve htaccess dosyası kontrollerine hakim olmalıdır
  • İçeriklerin seo uyumluluğunu kontrol edebilmeli, anahtar kelime tespitlerini yapabilmelidir
  • Link kaynakları bulabilmeli bunlar üzerinden en doğru paylaşımları yapabilmelidir
  • Algoritma güncellemelerinde etkilenen kriterleri tespit edebilmelidir
  • Sitenin yaşadığı düşüşlerde sorunlar net tespit edilmeli ve çözüm üretilebilmelidir
Temel kriterler açısından ele alındığında çok zor görünmese de, seo uzmanları en ufak bir hatanın sitenin hayati sorunu olabileceği konusunda hassas davranmalıdır.
Tüm bu özellikler tam zamanlı veya freelance seo uzmanlarının tamamında bulunmalıdır.

Sosyal Medya’da Seo Etkeni

Sosyal medya seo işlemleri için genellikle hesaplar açılarak sadece simgeleyen bir sayfa sorumluluğu yüklenmektedir. Fakat sosyal medya hesaplarının optimize edilerek siteler kadar başarılı sıralamalar elde etmesi kişilerin sosyal medya hesaplarına vereceği önemi arttırdı.
Sosyal medya sadece kişisel paylaşımların yer aldığı bir platformdan çıkarak seo açısından sıralamalara girebilen bir güç haline geldi. Bu yazımızda da mükemmel bir sosyal medya seoişlemi ve optimizasyonu için yapılması gerekenleri ele alacağız.

Sosyal Medya Profillerinizi Optimize Edin

Sosyal medya profillerinizi optimize etmeniz arama motorlarına dost ve ilgili bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır.
İlk olarak hesaplarınızın bilgi ve hakkında gibi bölümlerini sorunsuz şekilde net, yalın ve anahtar kelimelerinize abartmadan yer vereceğiniz bir yazı hazırlayın.
İkinci olarak sayfalarınızda veya profillerinizde bulunan adres, şehir, eyalet, posta kodu, çalışma saatleri, ilgi ve alan kısımlarını eksiksiz şekilde tamamlayın.
Özgün yazılar paylaşmak siteler için ne kadar önemli bir faktör ise sosyal medya hesaplarınız içinde o kadar önemli oldu.
Özellikle Facebook sayfalarınızda bulunan Kategori alanını doğru şekilde doldurmanız mobil aramalarda size fayda sağlayacaktır.
Hesabınızı web siteniz ile senkronize edin. Arama motorları sayfanıza geldiğinde hangi site ile bağlantılı olduğunuzu buradan anlayacaktır.

Sosyal İçerik Paylaşımı ve Etkileşim

Belirli periyotlar ile sitenizin içeriğinizi paylaşarak sosyal backlink desteği sağlamanız hem ziyaretçi yönlendirmesi açısından hem de yazılarınızın indexlenmesi açısından iyidir.
Twitter hesaplarınızda paylaşacağınız yeni içeriklerin özgün olmasına önem gösterin. Profilinizde site adresinize mutlaka yer verin. Hakkınızda yazısı içerisinde de anahtar kelimelerinizden 1-2 tanesini serpiştirin.
Yapacağınız paylaşımlarda işletme adınızı ve anahtar kelimenizden 1 tanesini geçirmeyi unutmayın. Zira anahtar kelimeniz ile sitenizi ilişkilendirebileceğiniz içerik oluşturmuş olacaksınız.

Ziyaretçi ile Etkileşimi Sağlayın

İçeriklerinizi oluştururken birçok kişi tarafından paylaşılan içerikleri inceleyin. Kendinize göre uyarlayın. Site bağlantınızın geçeceği içeriklerin paylaşılması sosyal medya hesabınıza %60 site adresinize %40 oranında etki sağlayacaktır.
Takipçilerinizi sıkmamak için içerikleriniz ile eğlenceli bir şeyleri bağdaştırın. Zira en çok paylaşım yapılmak istenen içerikler genellikle eğlence ve mizah ağırlıklıdır.
Gelen yorumları ve mesajları mutlaka cevapsız bırakmayın. Kişilere verdiğiniz önemi hissettiklerinde daha sıkı ve yakın takipçiniz olacağından emin olabilirsiniz.

Yeni Sosyal Trend Pinterest

Ülkemizde çok yaygın olarak kullanılmasa da son zamanlarda ağırlıklı olarak bayanların ilgisini çekmeyi başaran Pinterest, etkili bir sosyal medya seo aracıdır. Dev bir paylaşım ağı olan Pinterest diğer sosyal medya mecralarına göre tamamen paylaşıma odaklı bir platformdur.
Pinterest hesabınızı da eksiksiz olarak oluşturduğunuzda içeriklerinize özel boardlar oluşturun. Board pinterest üzerinde kategori olarak düşünülebilir. Bu kategorilere yüksek çözünürlüklü resimler ekleyin. Resimlerin yüksek çözünürlüklü ve dikine şekilde olması insanların dikkatini daha fazla çekmeyi başaracaktır.
Paylaşılabilir resimler kullanın, insanların birbirlerine gösterebileceği resimler bulun. Kendi alanınız ile ilgili diğer pinterest hesaplarını takip edin. Her gün 3-4 defa başka resimleri pinleyin. Diğer gönderilere yorumlar yazın.

Sosyal Medya’da Sık Yapılan Hatalar

- Kamulaştırılmış ve ciddi bir profil oluşturma.
- Facebook sayfası yerine Facebook profili oluşturmak.
- Facebook linkini özelleştirmemek. Olması gereken facebook.com/isletmeadiniz
- Kullanacağınız resimlerin adlarını yüklemeden önce seo uyumlu hale getiriniz.
- Sadece profillerin optimizasyonu yapılarak hesapları güncel tutmamak.
Sosyal medya seo içinde yapılan çalışmaların etkisi daha uzun vadede görülmektedir. Tavsiyemiz stabil şekilde profillerinizi güncel tutmanızdır.

14 Ocak 2014 Salı

H Tagları Nedir? Ne İşe Yarar?

H tagı, aslında headings kelimesinin kısaltmasıdır. Kod yazarken h olarak yazılır. Bu taglar, herhangi bir web sayfasında metini büyütmede kullanılır. Genellikle sayfalardaki başlıklar bu kodlar yardımcılığıyla yazılır. Hem daha şık görünür, hem de Google tarafından daha çok sevildiği bilinir. Bu h tagları, 1 – 6 rakamları aralığında yazılır. 7 ve üstü kullanılmaz. Ayrıca bu taglarda h1 tagı en büyük, h6 tagı en küçük puntolu yazıdır. Google, sayfaları indexlerken h1 tagını, h6 tagından  daha çok önem verir.

Örnek;

<h1>Seo</h1>


<h2>Seo Dersleri</h2>


<h3>Seo'da Nofollow</h3>

<h4>Nofollow Nedir</h4>

<h5>Dofollow Nedir</h5>


<h6>Nofollow Dofollow Farkı</h6>

Bu kodlar kullanıldıktan sonra CSS dosyası ile daha da güzelleştirilebilir. Örneğin h1 tagında yazan “Seonun” metnini kalınlaştırmak ve italik yapmak için CSS dosyasına h1 { } kodları yazılır.
Örnek;

h1 {


font-weight: bold

font: italic


}
Bu kodu CSS’ye yazdığımız zaman <h1> tagı ile yazılmış tüm yazılar kalınlaşır ve italik olur. Ayrıca GoogleBot’un dikkatini çekecek bir başlık olduğu taktirde, şu kodu kullanmanız daha iyi olacaktır;



<h1 title="Güncel SEO Makaleleri">Seonun</h1>

Bu kod sayesinde de, Google’da “Güncel SEO Makaleleri” kelimesinde üst sıralarda yer edinebilirsiniz. H1 Kodu ile Google’ın en çok değer vermesini istediğiniz kelimeleri, cümleleri belirleyebilirsiniz.

.tr Uzantısının SEO’ya Etkisi

Herkes site açarken .tr uzantısına sıcak bakar. Bu makalemde sizlere .tr uzantısının SEO’ya etkilerini anlatacağım. .tr Uzantısı’nın hem faydaları, hemde zararları olabilir. Bazı göze batan etkilerini saymak gerekirse; .tr uzantısının Google.com.tr aramalarındaki yararları, Google her ülkesine ait bir domain almıştır. Türkiye sayfasında aramalar yaparken de sonuçlarda çoğunlukla .tr uzantılı domainleri üst sıralarda gösterir. Bunun nedeni, tr uzantılı domainlerin, Türkiye’ye hitap etmesidir. Arama yapanların Türk olduğunu varsayarak Türkiye alan adlarını üst sıralara yerleştirir. Google’ın Webmaster Araçları’nda Coğrafi Konum Google’ın Webmaster Araçları servisinde, Siteyi onaylattıktan sonra Coğrafi Konum olarak otomatik olarak Türkiye seçili olur ve asla değiştirilemez. Bunun sebebi de, .tr uzantısıdır. Alexa Rank’ta %100 Türk Ziyaretçi Görünümü .tr uzantılı sitelerin Alexa.Com’daki sayfalarında %100 Türkiyeden ziyaretçi geldiğini gösterebilir. Eğer sizde .tr uzantılı domain tescil ettirmek isterseniz buraya tıklayarak her türlü tr uzantılı domainlerden tescil edebilirsiniz. Aldığınız domaine, sitemizdeki SEO makaleleri yardımıyla katkıda bulunarak ziyaretçi bakımından zengin olabilirsiniz.

13 Ocak 2014 Pazartesi

Seo’da özgün içerik faktörü

Bu makalemde size SEO yani Türkçe açılımıyla arama motoru optimizasyonunda özgün içerik faktörüne değineceğim.  Nedir bu Özgün içerik?  Bir kere özgün içerik kelimesini özetlemek gerekirse; Özgün içerik tamamen kendimize ait olan organik şekilde yazılmış kelime yoğunluğudur diyebiliriz. Buna insanlar tabiki çeşitli tanımlar da yapabilir. Ama asıl olan şudur ki kendimize ait olan diyebilmemizdir. Pagerank olayının ortaya çıkış hikayesi zaten belli. Google’ı diğer arama motorlarından da ayıran en önemli kısmı da, yeteneği de budur. Pagerank içeriğe göre hit ölçümü yapar. Bu da demek oluyor ki Pagerank’ın sitemiz ve sitemizin içeriği üzerinde direk etkisi mevcut. Özgün yazılar oluşturarak organik hit yapabiliriz.   Yani şöyle açıklayabiliriz. araba resimleri kelimesi x, y ve z sitesinde aynı içerikle verildiği zaman o sitelerin hit alması namümkün bir olaydır.Ancak farklı başlıkla Araba resimleri üzerine diye bir başlık açıp kendi özgün yazılarımızı yazıp keywords girdiğimiz zaman o konuyla alakalı Pagerank teknolojisiyle Google bizi diğer sitelerden daha üst sıralara çıkarır.  Özgün içeriğin önemini umarım kavrayabilmişsinizdir. İllaki arama motorları değil, ziyaretçiler açısından da bu olay ilgi çekici olacaktır.Yani size eksi değil artı şekilde döner. Bazı insanlar tarafından Pagerank’ın hit aracı olarak kullanılmasına da anlam veremiyorum. Ya da gövde gösterisi olarak görebiliyorlar.

11 Ocak 2014 Cumartesi

Bedava site ve forum kurma yöntemleri

İlk olarak bedava direk subdomain ile bedava forum hizmeti veren siteler:
iphorum.com > isminiz.birsürüseçenek.com şeklinde bir adres veriyor
forumup.com > isminiz.forumup.com şeklinde bir adres veriyor
forumup.web.tr > isminiz.forumup.web.tr şeklinde bir adres veriyor
forumer.com > isminiz.forumer.com şeklinde bir adres veriyor
forumotion.com > isminiz.birsürüseçenek.com şeklinde bir adres veriyor
smf123.net > verdiği isim şekli biraz uzun
forumlari.net > isminiz.forumlari.net şeklinde bir adres veriyor
yetkinforum.com > isminiz.birsürüseçenek.com/net/org/us şeklinde bir adres veriyor
forumdayiz.biz > isminiz.forumdayiz.biz şeklinde bir adres veriyor

Buda bedava blog ve site kurma adresleri:
bedava-sitem.com > isminiz.tr.gg şeklinde bir adres veriyor
blogcu.com > isminiz.blogcu.com şeklinde bir adres veriyor
blogspot.com > isminiz.blogspot.com şeklinde bir adres veriyor
azbuz.com > isminiz.azbuz.com şeklinde bir adres veriyor
blog.mynet.com > blog.mynet.com/isminiz şeklinde bir adres veriyor
benimblog.com > benimblog.com/isminiz şeklinde bir adres veriyor
blogsayfasi.com > isminiz.blogsayfasi.com şeklinde bir adres veriyor
blogkur.com > isminiz.blogkur.com şeklinde bir adres veriyor
weblogtr.com > isminiz.weblogtr.com şeklinde bir adres veriyor
bloggum.com > isminiz.bloggum.com şeklinde bir adres veriyor
blogsayfasi.com > isminiz.blogsayfasi.com şeklinde bir adres veriyor

Bedava Ftp & Mysql Veren Siteler (Daha iddalıyım diyenlere )
funpic.de > isminiz.is.funpic.de şeklinde bir adres veriyor (ordaki is isminiz in isi oraya ne yazarsanız ilk 2 harfi gelir)
tripod.lycos.co.uk > isminiz.lycos.co.uk şeklinde bir adres veriyor
t35.com > isminiz.t35.com şeklinde bir adres veriyor


Web Hizmetleri:

Sitenizi Eklemeniz İçin Toplistler:
bedava100.net
toplist24.net
eklebul.com
kraltoplist.com
toplistim.org
yenilist.com
bacha.info
linksguide.net
alemsiz.com
hitehit.com
hitturk.net
neoo.org
reallink.gen.tr

Url Yönlendirme Hizmetleri:
tr.cx > isminiz.tr.cx şeklinde bir adres veriyor
dot.tk > isminiz.tk şeklinde bir adres veriyor

Forum siteleri nedir ne işe yarar

Peki Forum nedir?
İnsanların sanal dünyada bir araya gelerek bilgilerini, tecrübelerini, doğrularını, yanlışlarını, hatalarını, eksiklerinive aklınıza gelebilecek her konuda topic(konu) ve yorum yazarak paylaştığı yazların bütünüdür.
Diğer bir deyişle forum sanal dünyanın sosyalleşmiş siteleridir. Günümüz forumlarında insanlar bir araya gelerek sanal etkinlikler dışında bir çok konuda etkinlikler düzenlemektedirler. Bunların başında; webmaster forumlarında bulunan üyeler 1. sırayı alıyor. Üyeler bir araya gelerek seminerler, kurumlara yardım, alış - veriş, tatil, eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
2. sırayı fan clup forumları almaktadır. Fan clup forumları sanatçıların, ünlülerin, takım veya çeşitli düşünceler üzerine tek konuda hizmet eder. Sanatçılar veya ünlüler üzerine açılmış forumlarda insanlar bir araya gelerek konserlere ve eğlence ortamlarında etkinlikler düzenlemektedirler.
Daha sonrasında genel paylaşım forumlarında bulunan insanlar bir araya gelerek çeşitli eğlenceler ve aktiviteler düzenlemektedirler. Genel forumlarda insanlar bir araya gelerek ihtiyacı olan okullara kalem, kitap, defter gibi araç gereçler biriktirerek yardım etmektedir.
Peki forumlarda daha daha neler bulunmakta onlara bir göz atalım!

Full programlar ve etkinleştirme kodları forum sitelerinde; günümüz sanal dünyasında bilgisayar üzerine yazılmış binlerce program bulunmaktadır. Bu programların çoğu ücretli olarak dağıtılmaktadır. Ülkemiz insanlarının maddi durumu bu programların her birine binlerce tl ücret ödeyerek sahip olması imkansız. Forum sitelerinde ücretli programların full sürümlerine hiç bir ücret ödemeden sahip olabiliyorsunuz. Bu şekilde program indirmek ve ücret ödemeden lisans almak yasal değildir. Sorumluluk size aittir.

Bilgisayar sorunları ve çözümleri forum sitelerinde; bilgisayarınızda oluşan problemlerden dolayı sık sık bilgisayar tamiri yapan servislere gidersiniz ve bir süre sonra bu durum çok sıkıcı olmaya başlar. Bilgisayarınızda oluşan hataların isimlerini google arama motorunda arattıgınız zaman karşınıza öncelikli olarak forum siteleri gelecektir. Bir çok forum sitesinden bilgisayarınızda oluşan hataların çözümlerini bulabilir bilgisayarcılara ufak tefek sorunlar için hem para vermemiş hemde zaman kaybetmemiş olursunuz. Bunların yanı sıra donanım forumlarımda(örn; donanımhaber) bilgisayar almadan önce alacagınız bilgisayar ve özellikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir daha olumlu kararlar verebilirsiniz.

Siyaset meydanı ve politika forum sitelerinde; Ülkenin durumu hakkında yazılar, siyaset içerikli konular, sevdiginiz politikacıyı desteklemek, partiler hakkında haber ve yorumlar, siyasi video, mitingler ve daha fazlası genel veya siyasi içerikli forumlarda bulabilirsiniz.

Eğitim-Öğretim öğretmenler öğrenciler okullar üniversiteler forum sitelerinde; Okullar hakkında geniş bilgiler bulabilirsiniz. Öğrenciler ödevlerini forum sitelerinin ödev arşivi bölümlerinden temin edebilir. Öğretmenlere özel açılmış olan forumlarda öğretmenler bir araya gelip etkinlikler düzenleyebilir veya bilgi alış verişinde bulunabilirler.

Memurlar kamu çalışanları forum sitelerimde; memurlar.net gibi kamuda çalışan tüm personellere özel açılmış forumlarda memurlar ile ilgili son dakika haberlerine ve paylaşımlara katılabilirsiniz.

Oyun indir doya doya oyna forum sitelerinde; forum sitelerinden bilgisayar ve playstation oyunlarının full versiyonlarına ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.

Güncel ve son dakika haberleri forum sitelerinde; dünyadan ve ülkemizde gelişen son dakika haberlerini forumlardan yararlanlanarak okuyabilirsiniz.

Bilim ve teknoloji forum sitelerinde; bilim dünyasına ait son gelişmeler, teknoloji dünyasından ürünler tanıtımlar ve detaylı bilgilere forum sitelerinin bilim ve tekonoli bölümlerinden faydalanabilirsiniz.
Ve daha fazlası aradıgınız herşey Türkiye’de Forum sitelerinde; aradığınız şey her ne ise forum sitelerinden bulabilirsiniz. Sizin ihtiyaçlarınızı sizin gibi düşünen insanlar forumlarda paylaşıyor. Aradıgıız içerik yok mu? forum sitesine konu açıp aradıgın şey hakkında yardım alabilir ve sonuca ulaşırsınız. Forum sitelerinin en güzel özelligi insanların bir araya gelip ücret karşılıgı beklemeden bilgi alış verişinde bulunmasıdır.


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/site-ve-forum-hakkinda/320561-forum-sitelerinin-amaci-nedir.html#ixzz2q5BjgVCy

Blog sitesi nasıl kullanılır

Blog nedir?

Hepimizin bildiği gibi internet başlı başına bir okyanus gibi. Bu okyanus, doğası gereği birçok büyük ve küçük balığa ev sahipliği yapmaktadır. İşte internetteki bloglarda, bu okyanusun küçük balıklarıdır.Bloglar için, eskiden epey popüler olan Günlüğün modern şeklidir de diyebiliriz. İnsanlar kendi bloglarını açarlar ve herhangi bir konudaki düşüncelerini tıpkı günlük tutuyormuş gibi yazarlar. En son izlenen film, en sevilen yemeğin yapılışı, denemeler, şiirler, herhangi bir kitap hakkında inceleme vs. bloglarda yazılabilecek konulardan birkaçıdır.Web blogunun ne olduğunu açıkladığımıza göre artık asıl konumuz olan Blogger’a dönebiliriz. Başta da söylediğimiz gibi Blogger, kullanıcılarına kendi bloglarını ücretsiz olarak açmalarını sağlayan güzel bir Google hizmetidir. Eğer bir Gmail e-posta adresiniz varsa hemen başlayarak yalnızca bir dakika içerisinde kendi blogunuzu kurabilirsiniz.

Hangi konu üzerine bir blog açmalıyım?

Bir internet blogu birçok farklı kategoride olabilir. Dekorasyon ile ilgileniyorsanız bir dekorasyon blogu açarak, takipçilerinize yeni çıkan kampanya haberlerinden bahsedebilirsiniz. Eğer modaya düşkünseniz, bir moda blogu açabilir ve yeni trendler, muhteşem elbise ve takı modelleri hakkında yazabilirsiniz. Eğer sporcu bir kişiliğiniz varsa kesinlikle o spor dalı üzerine blog açmalısınız. Deneme veya şiir yazıyorsanız, Edebiyat üzerine bir blog açarak kendi şiirlerinizi ve denemelerinizi binlerce insanın beğenisine sunabilirsiniz.Yukarıda da bahsettiğim gibi onlarca farklı konu üzerine blog açılabilir. Fakat açacağınız blog ne üzerine olursa olsun, insanların ilgisini çekebilmeli. Bu da gerçekten ilgilendiğiniz veya hakim olduğunuz bir konu hakkında blog yazmaktan geçiyor. Örnek vermemiz gerekirse, futboldan hiç anlamayan birinin yapacağı maç tahminleriyle kimse ilgilenmeyecektir. Ama bu işte gerçekten iyi olan birinin tahminlerini binlerce kişi takip edebilir.

Blogger kullanmanın avantajları nelerdir?

Blogger, her şeyden önce bir Google hizmeti olduğundan, Blogger blogları da Google sıralamalarında diğer web sayfalarından her zaman bir adım daha öndedir.
Blogger ile blog oluşturarak hosting ve domain masraflarından kurtulabilirsiniz. Blogunuzu internetin en güvenli sunucularında sıfır masrafla barındırırsınız.
Blogger bloglarının tüm kısımları basit bir yönetim paneli üzerinden değiştirilebilmektedir. Eğer blogunuzun tasarımını değiştirmek istiyorsanız, yalnızca birkaç tıklama ile bunu yapabilirsiniz.
Blogger ile oluşturduğunuz ücretsiz blogunuza Adsense reklamları ekleyebilir ve böylece para kazanabilirsiniz.

Blogger kullanmanın avantajları kısaca böyle. Hemen şimdi bir blog açarak “blogismi.blogspot.com” şeklinde bir adrese sahip olabilir ve dilediğiniz gibi yazabilirsiniz. Son olarak bahsetmeliyim ki eğer blog adresinizden memnun değilseniz, kendi (.com .net .org vs.) domainlerinizi Blogger’a yönlendirerek, hosting ve yazılım masrafından kurtulabilirsiniz.Blogger’a hemen başlamak istiyorsanız ;
Aşağıdaki Adımları Eksiksiz Biçimde Uygulayınız.

- Öncelikle Bir Google Hesabına İhtiyacımız Var.
Oluşturmak İçin ; Tıklayınız.
- Ardından Tıklayınız. ve Google Hesabınızla Giriş Yapın.
- Sol Tarafta Bulunan " Yeni Blog " Butonuna Basıyoruz.
- Bizden İstenen Bilgileri Dolduruyoruz ve Artık Ücretsiz Bir Blog Sahibi Olduk.

Bundan Sonrası Uzun Bir Yol Tabiki Başarılı Olmak İçin Kendinize Özgü Yazılar Paylaşarak Kaliteli Bir Blog Sahibi Olur ve Hatta Bloğunuzdan Ek Gelir Elde Edebilirsiniz Bunları Gerçekleştirmek Sizin Elinizde.
Bloğunuzdan Ek Gelir Etmenin Bir Yolu " Google Adsense " dir.

Tabiki Bütün Bloglar Kabul Edilmez Belirli Sayıda Yazı Paylaşmalı ve Bu Yazılar Kesinlikle Alıntı Olmamalıdır.Unutmayın Attığınız Her Adımı Google Takip Eder ve Ona Göre Kabul Eder.

Benim Bloğum Yeterli Seviyeye Geldiğini Düşünüyorum Diyorsanız Kontrol Panelinin Sol Tarafında Bulunan Kazançlar Sekmesine Gelip Sizden İstenilen Yerleri Doldurup Başvurunuzu Göndebilirsiniz.

İstatistikler Bölümünden Bütün Günlerin Ne Kadar Ziyaretçi Geldiğini Hatta Hangi Ülkeden Hangi Sistemi Kullanarak Hangi Tarayıcıyı Kullandığını Bile Öğrenebilirsiniz.

Blog sitesinden nasıl para kazanılır

Blog'tan para kazanmak çok kolay değildir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) adı verilen bir uzmanlık alanı var, bu alanda bilgi sahibi olmalısınız. Bir yıllık tecrübe sonrası aylık 500 TL civarı kazanan arkadaşlarım oldu, ama bunlar bu işi profesyonel yapan insanlar, bugün falanca yeri gezdim, şunları gördüm gibi aklınıza gelen şeyleri yazarak para kazanmanız biraz zor. Site içeriği kaliteli olmalı, başka bir siteden alıntı olmamalı. Daha bu yazıya sığmayacak çok sayıda kriter mevcuttur. Ama bu işle uğraşacaksanız ve bu işten para kazanmak niyetindeyseniz iki tavsiyem var: SEO firmaları ile çalışmayın, çünkü amacınız bu işi öğrenmek, teknikleri kendiniz bilmezseniz bir işe yaramaz. İkinci tavsiyem ise para karşılığı sitenizi üst sıralara çıkarmayı vaat eden sitelere kanmayın. Hiçbir şey hemencecik, kolayca olmaz. O kadar kolay olsaydı size çeşitli vaatlerde bulunan siteler o vaatleri kendileri uygular ve kolayca zengin olur, 10 dolar için, 15 dolar için sizi ikna etmeye çalışmazdı.

Blog sitesi nedir nasıl kurulur

Blog sitesi, bir kişinin yazdığı çeşitli yazılardan oluşmuş bir site türüdür. Blog türleri ikiye ayrılır: Kişisel Blog ve Temasal Blog. Kişisel blog, bir kişinin kendi başından geçen olayları yazdığı bloglardır. Bu blog tipi yakın zamana kadar çok yaygındı, fakat yerini temasal bloglara bırakmaya başladı. Temasal blog ise, adından anlaşılabileceği gibi bir tema (mesela sağlık) üzerine yazılmış yazılardan oluşan blog tipidir. Yazılar yeniden eskiye doğru sıralanır ve ilk sayfada en yeni 5-10 yazı bulunur. Site sahibinin seçimine göre okuyucuların yazılan yazılara yorum yapmasına izin verilebilir. Yorumlar yazarlar ve okuyucuları bir araya getiren güzel araçlardır.
Blog nasıl kurulur?
Blog sitesi kurmak için iki alternatifiniz var. Kendi imkanlarınızla, kendi domain adınız üzerinden (örneğin: www.ahmetsezginoglu.com) blog yazacaksanız biraz teknik bilgiye ihtiyacınız olacak. Alternatif olarak kullanıcılara blog yazma ortamı sağlayan siteler de mevcuttur. Bunların bazıları uluslararası tanınırlığı olan siteler olup bazıları Türkiye çapında tanınmıştır. Bunlara blog sağlayıcı adı verilir. Türkiye çapında olan blog sağlayıcıların en bilineni www.blogcu.com'dur. Dünya çapındaki blog sitelerinden en bilinen ikisi ise www.wordpress.com ve www.blogspot.com siteleridir. Blogspot, google'ın bir hizmetidir.

10 Ocak 2014 Cuma

Rakip siteden backlink almak

Seo konusunda en çok bilinen ve dikkat edilmesi söylenilen düşünce aynı hosttaki sitelerin link
değişimidir. Google’ın aynı hosttaki sitelerin aynı kişiye ait olacağını düşünüp, birbiri arasındaki link
değişiminin etkisinin az olduğu genel bir kanıdır. Aslında durum bir tek bundan ibaret değildir.
Google, aynı whois bilgilerine yer alan sitelerin aynı kişiye ait olduğunu bilir. Ancak whois bilgileriniz
gizlenmiş olabilir. Aynı sunucuda olmasına rağmen farklı whois bilgilerine sahip olan siteler link
değişimi yapabilir, bunun etkisinde bir azalma olmaz. Ancak whois bilgileri gizlenmişse aynı şeyi
söylemek mümkün değil.
Bazı kişiler aynı hosttaki sitelerin link değişimi yapmasının hiçbir faydası olmadığını bile
düşünebilmektedir. Bu durum kesinlikle yanlıştır. Çünkü düşündüğünüzde bir site içi linklemenin seo
açısından etkisi kaçınılmazdır. Site içi linkleme ise aynı domain içerisinde olur. Bu linklemenin bile
etkisi oluyorsa, aynı hosttaki sitelerin link değişimlerinin etkisi kesinlikle olacaktır. Ancak bu konuda
bir yapaylık ve aşırılık olduğunda Google bunu anlayıp cezalandırabilmektedir.
Rakip site ile aynı sunucuda yer alan bir site başkasına ait olmasına rağmen, rakip sitenin sahibine ait
olduğu whois bilgilerinin gizli olmasıyla düşünülebilir. Bu sebeple rakip siteden link alamıyorsanız,
aynı sunucuda yer alan sitelerden link almaya çalışınız. Rakip sitenin bulunduğu sunucudan size gelen
backlinkler rakip site ile aynı ipde olacağı için size de katkısı fazlasıyla etkili olacaktır.
Bu durumda şu taktik de geçerlilik kazanmaktadır. Rakip sitenin bulunduğu sunucudan bir host alarak
sitenizle aynı içerikte yeni bir paravan site oluşturup, bu siteden link ve tanıtım yazısı almak, hem
maliyeti az hem de nitelikli bir backlink olacaktır. Rakip siteyle aynı ipde yer alan diğer siteleri bulmak için sunucutara.com adresini kullanabilirsiniz.

Forum sitelerinden backlink alma yöntemleri

Forumlardan backlink elde etmek üzere 2 farklı çalışma yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi profil
sayfalarından backlink elde etme işlemidir ki günümüzde en çok talep gören çalışmadır. Ancak
manuel bir ekleme olmadığı için etik bir seo tekniği olarak göremeyiz. Bu sebeple ikinci teknik olan
belirleyeceğimiz belli başlı forumların imzalarından backlink elde etme işlemidir.
Forumların imzasından link almak için öncelikle, imzasındaki linkleri dofollow olarak bulunduran
forum sistemlerini belirlemek gerekmektedir. Bu forum sistemlerinden, smf ve phbb gibi sistemler
başta gelmektedir.
Site içeriğinizle aynı doğrultuda içeriklere sahip smf forum sitesine üye olduktan sonra, sitenize yakın
içerikte konular açarak veya sitenizle alakalı açılmış konulara mesaj atarak alacağınız backlinkin
etkisini maksimuma çıkarabilirsiniz.
Örneğin içeriği araba üzerine olan bir siteniz varsa, forumlarda araba konularına mesaj yazarak, her
mesajınızdan ve dolayısıyla her konudan backlink alaiblirsiniz. Forumdaki sahip olduğunuz mesaj
sayısı arttıkça o forumdan elde edeceğiniz backlink sayısı da artmış olacaktır.
İçeriğinizle aynı doğrultuda sitelerin yanı sıra, domain kalitesi yüksek forum sitelerini de backlink
çalışması içn tercih etmelisiniz. Domain kalitesi yüksek forumlardan alacağınız backlinklerde
sıralamanızın yükselmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu forum siteleri dofollow olarak Smf Forum
Türkçe bölümü, Joomla Forumun Türkçe bölümleridir. Burada yapacağınız paylaşımlar ile en kaliteli
dofollow backlinkleri elde edebilirsiniz. Ancak yapacağınız paylaşımların veya mesajların kalitesi veya
konu ile alakası düşük olursa, üyeliğinizin banlanmasına sebep olabilir.
Forum sitelerindeki imza bölümlerinden birden fazla link alınabileceği için, imzanızdan sitenizin
önemli alt sayfalarına da backlink verebilirsiniz. Ana domain ile birlikte alt sayfalarınızdan backlink
sayılarının artması organik bir artış olarak görülerek Google tarafından hoş karşılanacaktır.
Sitenizle aynı içerikte konular barındıran smf forum sitelerini bulmak için aşağıdaki arama yöntemini
kullanabilirsiniz.
 intext:"Powered by SMF" intitle:seo
Not : Kırmızı olan bölümleri hedeflediğiniz anahtar kelime olacak şekilde düzenleyin. Forumlar en çok paylaşım yapılan dolayısıyla en çok içeriğe ve sayfa sayısına sahip olan sitelerdir.
Forum sitelerinden satın alınacak backlinkler tüm sayfalarda görüntülenir ve tüm sayfalarından
backlink elde etmiş olursunuz. Bu sebeple, index sayısı yüksek forumları bularak link satışı konusunda
bu sitelerle iletişime geçerek yüksek sayıda backlink alabilirsiniz. Tabi ki imzalardan alınacak backlink
süresiz olurken satın alınan linkler belirli bir süre için satılmaktadır.

İndex Sayısı yüksek Türkçe forumları bulmak için sitebilgi.net üzerinden listeleme özelliğini
kullanabilirsiniz. Tabi varolan sayfa sayısı index sayısından fazla olabilir.

Link değişimi nedir | Link değişimi nasıl olur

Benzer içerikte iki site birbiriyle link değişimi yaparak, backlink sayısını arttırabilir ve karşılıklı fayda
sağlayabilirler. Ancak karşılıklı link değişimlerinde Google bu durumun seo açısından yapıldığını
bilmekte ve etkisini Google gözünde yitirmektedir. Bu sebeple link değişimleri karşılıklı olmak yerine
çapraz olmalı ve 3. bir site değişime dahil edilmelidir. A ve B siteleri arasında karşılıklı link vermek
yerine size ait olan C sitesinden B sitesine link vererek, B sitesinin de A sitenize link vermesini talep
etmelisiniz. Bu şekilde organik bir site dışı linkleme ile Seo açısından daha kaliteli backlinkler elde
edebilirsiniz. Tabi bu durum uygulamada çeşitli sıkıntılar oluşturabilmektedir. Örneğin, C sitesinin B
sitesiyle arasındaki kalite farkı sebebiyle link değişimi işlemine yanışılmak istenmeyebilir. Bu
durumda, sadece link değişimleri için yeni bir site üzerinde çalışmalara başlayabiliri veya Pagerank
değeri sıfırdan farklı bir site alarak bu siteyi çapraz link değişimine dahil edebilirsiniz.

Ziyaretçi defteri nedir ne işe yarar

Backlinklerin çeşitliliği caffeine algoritması ile de birlikte oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu sebeple
farklı amaçlara hizmet eden yapıda sitelerden linklere sahip olmanız gerekmektedir. Bunlardan bir
tanesi ve en az bilineni de (guestbook) ziyaretçi defterleridir. Ziyaretçi defterleri, çoğunlukla otomatik
onaylı bir yapıda bulunmaktadır ve dofollow olarak site adresi eklenebilmektedir. Bu özellikleri ile ele alındığında, otomatik onaylı birçok blogun çöp site olması ve yöntem olarak da ziyaretçi defterlerinin
pek kullanılmaması backlink açısından daha cazip hale getirmektedir.
Aşağıdaki arama yöntemlerini kullanarak Guestbook sayfalarına ulaşabilirsiniz.
   "aSgbookPHP" -inurl:aSgbookPHP -intitle:aSgbookPHP
   intext:"MGB OpenSource Guestbook" inurl:guestbook inurl:newentry
   intext:"MGB OpenSource Guestbook" inurl:mgb
   inurl:guestbook
   inurl:gb/index.php
   inurl:guestbook/index.php
   inurl:guests/index.php
   inurl:gaestebuch/index.php
Not : Tüm guestbook siteleri link ekleme formu barındırmıyor olabilir. Ancak birinci örnekteki gibi
betiğe yönelik özel aramalarda kesin sonuca varılır.

Sözlük sitelerinden backlink alma

Günümüzde revaçta olan ve farklı bir yapıya sahip olan bilgi paylaşım sistemleri sözlüklerdir. Ekşi
sözlük, İtü sözlük ve Uludağ sözlük siteleri bu piyasada en çok kullanılan siteler olmaktadır. Sözlük
sitelerinin en büyük avantajı, %99 özgün içeriğe sahip olmalıdır. Bazı alıntı cümleler özgünlüğün %100
olmasını engellese de, bu özgünlük düzeyleri wikipedia da bile bulunmamaktadır. Bunun en büyük
sebebi, çok farklı konu ve başlıkları barındırması, aynı zamanda farklı görüş ve anlayışlara sahip
binlerce kişinin anlık olarak yaptığı paylaşımlar olmaktadır.
Sözlük sitelerinin güncel ve hızla gelişen özgün yapısı sayesinde yüksek Seo kalite puanlarına sahiptir.
Bu sebeple burada listelenecek urller özel değere sahip olacak, hızlı indexlenme ve yüksek backlink
gücüyle seo da öncelik kazandıracaktır. Sözlüklerde yazar olmak veya bir yazar tanıdığınız vasıtasıyla
linklerinizin paylaşılmasını sağlamak seo için önemli ve link çeşitliliği sebebiyle de farklı bir taktik
olacaktır. Tabi siteniz ile ilgili açacağınız konu özgün ve reklam görüntüsü vermeyen tarzda olmalıdır.
Özet olarak
   Siteniz gelen ziyaretçi arttıkça backlink sayınızı arttırmalısınız
   Sitenizin backlink sayısı, gelen ziyaretçiden daha hızlı artıyorsa, ziyaretçiyi arttırmaya yönelik
reklam veya kampanyalar düzenlemelisiniz
   Backlink sayınızı düzenli olarak kontrol ederek hiçbir zaman ulaştı sayıdan daha az olmaması
gerekmektedir. Bu sebeple sitenizin backlink sayısını her ay belirli seviyede arttırmak veya
sabit tutmak gerekmektedir.
   Backlinkte çeşitlilik sağlanmalıdır. Sadece blogların yorum alanlarından alınmaması gerektiği
gibi, sadece forumlardan da alınmamalıdır. Kitapta anlatılan her yöntem az veya çok mutl aka
kullanılmalıdır.
   Aldığınız backlinke ait anchor text de çeşitlilik göstermelidir. Birinci seviyede önemli anahtr
kelimeniz bulunmalıdır, daha sonrasında ikincil anahtar kelimeler veya birincil anahtar
kelimenin varyasyonları kullanılmalıdır. Farklı anchor textler üzerinden alınan backlink sayıları
arasında uçurum olmamalıdır.
   Ana domaindeki backlink sayısı arttıkça, alt sayfalardaki backlink sayısı da orantılı olarak
arttırılmalıdır. Aksi taktirde sadece ana domainin backlink sayısının artması yapay bir gelişme
olarak görülür ve etkisi de kısa süreli olur.
   Rakip siteleri sadece backlink yönünden örnek alın. Rakip sitelerin, kaliteli backlinkleri
dolayısıyla site içi seo kalitesine önem verilmemiş olabilir.

Backlinklerin uygalama sıraları

Seo için en önemli kural kalıcılık ve uzun süreli çalışmak olmalıdır. Kısa süreli seo çalışmaları, telafisi
daha zor olan bir tercihtir. Bu sebeple bir sitenin backlink inşaası yavaş yavaş seoya etki eden ancak
uzun süreli iz bırakan çalışmalar olmalıdır. Çalışmalarda zamana yayma ve backlink sürekliliğini
sağlamak oldukça önemlidir.
Bir cümle içinde geçen anahtar kelimenizden link almanız, sadece anahtar kelimenizden link
almanızdan daha faydalıdır. Bunun sebebi filtre konusundaki ihtimalleri önler ve Google gözünde
daha güvenilir bir backlink yapısı oluşturulmuş olunur.
Örneğin;
“Araba”. Sadece anahtar kelime üzerinden link aldığınızda alınan linkin anahtar kelime oranı %100
olmaktadır.
“Araba modelleri ve haberleri hakkında bilgi içeren site”. Böyle ir cümle içerisinde anahtar
kelimenizden link aldığınız zaman 8 kelimelik cümleden 1 kelime ile link almış olursunuz. Bu sebeple
alınan linkin anahtar kelime oranı %12,5’dur. Bu oranların tek cümlelik yapılarda %40 ‘lara çıkması
normaldir. Ancak daima tek bir anahtar kelime üzerinden link almanız, backlinklerdeki anahtar kelime
yoğunluğunu fazlasıyla arttıracağı için sitenizin filtreye girmesine neden olacaktır.
Yukarıda anlatılan sebeplerle, linklerin etkisi fazla olurken doğru kullanılmadığında, sitenize zarar
verebilmektedir. Ancak tanıtım yazılarında etki az olmasına rağmen zarar verebilme ihtimali
neredeyse sıfırdır.
Yeni sitelere daha çok tanıtım yazısı ağırlıklı çalışılmalı, bu doğrultuda forumlardan ve bloglardan
tanıtım yazısı alınmalıdır. Sonrasında sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarla backlink
kazanılmalıdır. İmleme siteleri ve edu/gov uzantılı backlinker ile daha güçlü bir yapıya ulaşılmalıdır.
Yeni sitelerde, yorumlar üzerinden alınacak backlinklerde, önce ikincil anahtar kelime veya anahtar
kelime varyasyonlarına önem verilmelidir. Daha sonra birincil anahtar kelimede çalışıldığında filtre
ihtimali önlenmiş olmalıdır. Belirli aralıklarla dizinlerle de desteklenen backlink inşaası artık diğer
teknikleri korkmadan uygulayabilecek dayanıklılığa gelmiştir.
Bu kitapta anlatılan tüm çalışmaları anlattığımız tekniklerle kendiniz yapabileceğiniz gibi 10 – 30 tl
arası ücretlerle bu işi yapan kişilere de yaptırabilirsiniz. Bunun için r10.net ilan panosu ve link borsası
bölümleri üzerinden ilgili konuları bulabilir veya sizin belirleyeceğiniz ücretlerle işi yapacak kişileri
bulabilmek için konu açabilirsiniz.
Toplamda 300 ila 500 arasında maliyeti olan bu çalışmaların düzenli periyodik çalışmalarla etkisi
tahmin edebileceğinizden fazla olacaktır.
SeoHocasi.com sitesi üzerinden örnek vermek gerekirse, 10 ay önce açılan site büyük bir hevesle
başlanan seo çalışmasında hassas denge kurulamamış ve sitenin filtreye girmesine neden
olunmuştur. 3 ay filtrede duran site, seo kelimesinde 190 küsür sıralara gelerek filtreden çıkmıştır.
Filtre boyunca bu çalışma işlemlerinden hiçbiri aksatılmadı ve sitenin açılmasından 4 ay sonra 2.sayfaya girmiştir. Yani filtreden çıktıktan sadece 1 hafta sonra 190 sıralarından 12. sıraya yerleşmiş ve
hala devam eden çalışmalar sonrasında kısa sürede ilk 3 sıraya ulaşmıştır. Filtredeki süreç ve filtreden
önceki bir ay yayın hayatına dahil edilmediğinde, seohocasi.com rekabeti en yüksek kelimelerden biri
olan seo kelimesinde 5 ayda 3. Sıraya yerleşmiştir. 1 aydır aynı sırasını korumakta ve site açıldığı
zaman konulmuş olan 1. sıra hedefine hızla yaklaşmaktadır.

Seo kurgusu tam olarak nedir

Seo çalışması yaparken sürekli bir kurgu içerisinde olmalı, bu kurguda referansı insanoğlu olarak ele
almalıyız. Bir sitenin büyümesi, bir bebeğin oluşumu ve gelişme süreci örnek alınarak kurgulanmalıdır.
Bir bebeğin gün geçtikçe birşeyler öğrenmesi gibi, sitemiz de gün geçtikçe birşeyler öğrenmelidir.
Eğer yeni açılan bir siteye, içeriği 3 yılda oluşmuş veritabanı kurularak yayına çıkarsa, Google bunu 3
yaşında doğmuş bir bebek gibi görür ve bir aldatmaca olduğunu anlar. Bir bebeğin doğal öğrenme
gelişimi nasıl oluyorsa bir site de o doğrultuda öğrenimini ve bilgi haznesini geliştirmelidir. Bir
çocuğun sosyal yaşamı iyi, çok sayıda arkadaşları ve geniş akraba kitlesi varsa, o çocuk daha çok
kişiyle iletişim halinde olduğu için, daha fazla şey öğrenir. Bu sebeple, sitenize giren ziyaretçi sayısı
artarsa, buna bağlı içeriğinizin gelişme hızının artması da Google tarafından doğal karşılanmaktadır.
Eğer bir çocuğu birçok kişi tanıyor ve adını teleffuz ediyorsa o çocuğun, çevresine faydalı bir kişi
olduğu düşünülür. Bu sebeple, sizi öneren site sayısı artarsa siz de Google gözünde faydalısınızdır.
Eğer bu çocuğun ismi aynı zamanda kalitesi ispatlanmış bir kişiyle anılıyorsa, çocuk o insanla aynı
kefeye konduğu ve kalitesi referans olarak gösterilmiş demektir. Bu sebeple, bizden üst sırada yer
alan rakiplerimizle sitemizin ismi teleffuz ediliyorsa, o rakip bizim bir referansımız olmaktadır. Eğer bir
çocuk sadece kendisinde bulunan oyuncakları paylaşabiliyorsa, paylaşmanın maddi olarak azlığını
yaşasa da manevi olarak güçlü olmanın daha önemli olduğunu farkedebilmiştir. Siz de sadece size ait
bildiklerinizi paylaşabilirseniz, aslında paylaştığınız kadar azalmaz, çoğalırsınız.
Bu örneklemede, Google’ın aslında sitelerimizi bir baba gözüyle takip ederek, çevremizle olan
ilişkilerimiz ve faydalarımıza göre bir sıraya koyduğunu göstermek istedim. Bu örneği, insanoğlunun
günlük hayatında yaşadığı birçok durumla birleştirerek sonuçlarının nasıl seyredebileceğini
görebilirsiniz.
Paylaşmak, kazanmanın en hızlı yoludur.

Yüksek pr değerine sahip backlink almak

Hatırlıyorsanız daha kitabımızın başında biz Türklerin çok pratik zekalı olduğunu söylemiştik. Şimdi
bununla ilgili bir konuya değiniyoruz...
Evet arkadaşlar biliyorsunuz ki ne kadar çok kaliteli back-link o kadar çok pr yükselişi demek. Yani bizdeki
ne kadar ekmek o kadar köfte misali. Fakat tam burada karşımıza büyük bir problem çıkıyor. Yüksek pr değeri
olan dizinlere kayıt kimi zaman size en az birkaç aya kimi zaman ise yüzlerce dolara mal olabiliyor. Mesela
DMOZ'da listelenmeniz ayları bulabiliyor veya Yahoo'da listelenmek için yıllık 299$ ödemeniz gerekiyor. (Yani
300$ olsa nasıl öderdik değil mi? :) )
Bu linklere sahip olmanız demek arama motorlarının sizin farkınıza varması ve sizi yükseklere taşıması
açısından gerekli fakat aylarca beklemek yerine veya aylarca beklerken boş durmamak lazım. Buna SEO
oyunu demiştik hatırlıyorsanız ve siz bu oyunu kazanmak için sürekli yeni yollar araştırmalısınız. İşte bu
noktada size pratik bir fikir sunuyorum...
Öncelikle sitenize ek bir sayfa olarak link değişimi yapacağınız sitelerin linklerini ekleyeceğiniz bir sayfa
oluşturun. Bu sayfayı destekleyenler, kardeş siteler veya link değişim siteleri gibi isimlerle adlandırabilirsiniz.
Bu sayfadaki linklerin sayısı arama motorlarını küstürmemek amaçlı 50'yi geçmesin.
Bu noktaya kadar bilmediğiniz bir şey yoktur sanıyorum. Hatta bunun için mi bu kadar lakırdı yaptın diyor
bile olabilirsiniz. Peki işin sihirli kısmına gelelim. Bir çok site karşılıklı link değişimi yaptığı sayfalarında ücretsiz
LinkMan scriptini kullanırlar. Eğer sizde isterseniz kullanabilirsiniz fakat o kadar da gerekli değil bu aşamada.
Scripti indirmek için http://phpjunkyard.com adresini kullanabilirsiniz.
Evet sabırsızlandınız biliyorum ama esas noktaya geliyorum. LinkMan scripti kullanan bir site ziyaretçisinin
kendi sitesinin linkini eklemesine izin verir tabi önce o sitenin linkini ziyaretçi kendi sitesine eklemeli. Yani
yapmanız gereken şey LinkMan scripti kullanan siteleri bulup onların linkini önce sizin oluşturduğunuz link
değişim sayfasına eklemek sonra da diğer siteye kendi linkinizi eklemek olacak.
Ya şimdi bir LinkMan scripti kullanan siteleri nasıl bulacağız dediğinizi duyuyor gibi oluyorum. Çünkü
bende ilk duyduğumda aynı şeyleri düşünmüştüm. LinkMan ücretsiz bir script olduğu için scriptin bulunduğu
sayfanın altında "Powered by Link Manager LinkMan 1.02 from PhpJunkYard-Free Php Scripts" şeklinde bir
ibare bulunmaktadır. Bunu bildikten sonra bütün iş Google amcaya düşüyor. Evet yapacağınız şey Google'dan
"Powered by Link Manager LinkMan" şeklinde arama yaparak LinkMan kullanan siteleri bulabilirsiniz. Tabi en
üstteki en yüksek pr değerine sahiptir. Artık siz sırayla seçerek linkleri eklersiniz. Havadan back-link hemde
hızlıca.
Evet sanırım yöntem aklınıza yatmıştır. Sizde bir Türk olarak bu iş üzerine biraz kafa yorarsanız sağlam
yöntemler bulabilirsiniz..

9 Ocak 2014 Perşembe

Siteyi banlanmaya karşı koruma yolları

Arama motorları optimizasyonu (SEO) arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için eşsiz bir
yoldur. Buna rağmen bazı webmaster arkadaşlarımız bunu pek dürüstçe olmayan bir şekilde kullanıp üst
sıralara çıkmayı amaçlarlar. Bazı arkadaşlarımız da bunları bilmeden yapıp banlanabilirler. Bu yüzden
banlanmamak için aşağıda size vereceğimiz yöntemlerden kaçınmanızı tavsiye ederiz...
HIDDEN TEXT (SAKLI METİN)
Saklı metinler ziyaretçi tarafından görülmeyen veya dikkat edilmeyecek, okunamayacak içeriklerdir ve
arama motoru botları tarafından okunabilir. Fakat bir çok kaliteli arama motoru bu tür saklı metinleri spam
olarak algılarlar. Eğer arama motorlarındaki yaşantınıza devam etmek istiyorsanız saklı metin kullanmamanız
yararınıza olur...
SUBMISSION METHODS (KAYIT YÖNTEMLERİ)
Burada kayıt yöntemleri derken hiç de legal olmayan otomatik kayıt yazılımlarından bahsediyoruz. Bu
yazılımların size sunduğu tekniğin bir yararı olmayacağı gibi arama motorları tarafından spam gerekçesi ile
banlanma olasılığınız bulunmaktadır. Eğer illa yazılım kullanmak istiyorsanız gerekli bilgileri sizin belirlediğiniz
şekilde giren ve bundan sonra görüntü kodunu sizin girdiğiniz ve elle tamamladığınız yazılımlar daha faydalı
olacaktır...
DOORWAY PAGES (GİRİŞ SAYFALARI)
Giriş sayfaları genelde arama motorlarında özel bir kelime için daha iyi sonuç almak amaçlı yapılmaktadır.
Yani insanlar için değil arama motorları için yapılmıştır. Giriş sayfaları etik değildir çünkü bunlar insanlara
hizmet maksatlı yapılmamıştır. Büyük arama motorlarının bu tür giriş sayfaları kullanan siteleri banladıkları
bilinmektedir...
FREE FOR ALL LINKS (BEDAVA BAĞLANTILAR)
Kısaca FFA olarak geçen bu tür sitelere genelde tamamı ile karşılıksız ve ücretsiz olarak bütün siteler link
ekleyebilir. Bu yüzden FFA sitelerinin hemen hemen hepsi arama motorları tarafından dikkate alınmaz ve
indexlenmezler bile bu yüzden sitenize bir faydası dokunmayacaktır. Bu tür siteler spam sitelerden farksız
olmakla beraber ziyaretçilerinde ilgisini çekmezler... PEKİ YÜKSELMEM VE İYİ YERLERE GELMEM İÇİN NE YAPMAM GEREKİR?
İyi yerlere gelmeniz için pratikteki en legal ve güzel yol sağlam bir içerik oluşturmaktır. Sürekli ziyaret
ettiğiniz siteleri bir düşünün. Peki bir de araştıdığınız ve bulmak istediğiniz siteleri düşünün. Neden ziyaret
ediyorsunuz bu siteleri? Tabi ki bir sebebiniz var. İçeriği için ziyaret ediyorsunuz. Bunu bildiğimize göre
sitemizde ziyaretçiyi harekete geçirecek bir içerik olması gerekitiğini çıkarabiliriz. Bundan sonrali adım siteyi
sürekli güncellemek ve her içeriğe linkinizi yerleştirmek olmalıdır.

Site hitini artırmanın yolları

1. Bedava içerik ile ziyaretçilerinizi teşvik edin. Bu makaleler olur veya çeşitli blog yazıları olur. İçeriğinizi
ziyaretçi için çekici hale getirin, bu paylaşacağınız şeyin (yazı, şarkı, program) son hali veya orjinali olabilir.
Ayrıca ziyaretçinize içeriğiniz değiştirme yenileme ve kendi blogunda, sitesinde yayınlayabilme hakkı
verebilirsiniz. Fakat bu yöntemi uygulayacaksanız paylaşacağınız içeriğin sonuna url adresinizi ekleyin ki
ziyaretçiler sizi rahatça bulabilsinler. Bu sayede sitenize fazlası ile geri dönüşüm yapabilirsiniz ve yazı değişik
sitelerde yayınlandıkça siteniz hem back-linkler hem de ziyaretçiler kazanmış olacaktır...
2. Forumunuza veya haber grubunuza üyelikleri ücretsiz yapın. Aktivitasyonu kaldırın, sitenizi ziyaretçilere
açın. Zaten bu günlerde ortalık forum ve haber grubu doldu. Sizin onlardan bir farkınız olmalı. Çok aktif ve
yararlı üyelerinizi ödüllendirin. Bu sayede onları teşvik etmiş olursunuz ve diğerlerini de hırslandırıp aktif
olmalarını sağlamış olursunuz.
3. Bedava dizin hizmeti veya sunun veya içeriğinizle ilgili ziyaretçiye faydalı olabilecek diğer sitelerin
linklerinin bulunduğu bir sayfa hazılayın. Dediğim gibi eğer hazırladığınız kaynak dizin sitenizin içeriği ile ilgili
diğer kaynak sitelere ve ilginç sitelere link veriyorsa zaten sitenize içeriği için giren bir ziyaretçi o içerikli ilgili
diğer sitelere ulaşmak isteyecektir. Sizin kaynak dizininiz ise o ziyaretçiye bir kitabın fihristesi gibi yol
göstereceği için bütün o sitelere ulaşmak istediği her an sizin dizininizi ziyaret edecektir. Bu da size sürekli bir
ziyaretçi demektir...
4. Ziyaretçilerinize ücretsiz e-book dağıtın. Ben 15 blogumda da bu hizmeti sağlıyorum. Bedavayı
seviyorum! (Kim sevmezki :) ). Bazı e-book yazarları kitaba sizin kendi reklam ve linklerinizi koymanıza izin
verir ve sizden alınan içinde sizin reklamınızın bulunduğu e-book bir çok yerde paylaşıma sunulacaktır. Bu size
hem verdiğiniz bedava e-book hizmetinden dolayı hem de yayınladığınız reklamlardan dolayı ziyaretçi
getirecektir...
5. Bedava dersler verin ve ders alanlar için özel sınıflar hazırlayın. Bu sizin web sitenizin chat odasında
olabilir mesela. Bilgiyi canlı olarak öğrenme fikri kişiyi sizin sitenizi ziyaret konusunda kesinlikle ayartacaktır.
Ayrıca siz ders verdiğiniz konuda bir uzman olarak bilineceksiniz. Bu dersleri özel haber grubları düzünleyerek
veya forumlarda da verebilirsiniz... 6. Düzenlediğiniz yarışma ve bahislere ziyaretçinize bedava giriş hakkı verin. Ödüller ziyaretçinizin ilgisini
çekecek ve dikkat uyandıracak olmalıdır. Bu sayede yarışmanıza kayıt olan kişi sonuçları görmek için tekrar
sitenize uğrayacaktır. Ödül illa para olacak diye bir koşul yok. Kaliteli bir kitap, çok kaliteli ve ilgi çekici üyeliği
ücretli olan bir siteye ücretsiz üyelik vs. vs...
7. Ziyaretçinize bedava yazılımları indirme olanağı tanıyın. Bu yazılımlar freeware, shareware veya demolar
olabilir. Ayrıca sitenizin bir bölümünü bedava yazılım dizinine dönüştürebilirsiniz. Eğer yazılımın yapımcısı siz
iseniz içine reklamınızı yerleştirin ve insanların onu dağıtmasına izin verin...
8. Sitenizden ziyaretçilerin faydalanabileceği bedava online servisler sunun. Bu pr öğrenme servisi olabilir,
sayaç servisi olabilir yani çoğtaltabiliriz bu örnekleri. Yalnız bu servislerinizin hedef kitleye yardımcı olabilecek
olmasına dikkat edilmelidir.
9. Sitenizden ziyaretçiye bedava danışma hizmeti sunabilirsiniz. E-mail veya telefonla da olabilir bu
yardım. İnsanlar bunu benimseyeceklerdir çünkü danışma fiyatları genelde yüksektir. Bir konuda onların
ihtiyacı olan bilgiyi onlara sağlamanız size o konuda internet çapında bir vasıf kazandıracak ve reklamınızı çok
kolay yapmış olacaksınız.
10. Eğer online bir klübü sahipseniz. İnsanlara bir yıllık bedava üyelik hakkı verin. Bu sayede insanlar sizin
hizmetinizi kullanmaları durumunda neler kazanacaklarını görürler ve üyeliklerini ücretli olarak devam
ettirirler. Bu bir oyun klübü, video klübü, yazı klübü olabilir. Eğer gerçekten çok benzersiz ve kaliteli bir
klübünüz varsa bu hizmeti en kötü ihtimalle bir ay vermeye çalışabilirsiniz...
Bu 10 harika yol size ziyaretçilerinizi sitenizi sürekli ziyaret etmeleri için ikna eder. Bunun yanında arama
motorları tarafından da es geçilmeyeceğinizi unutmayın...

Dizini siteye nasıl ekleriz

Bütün back-linkler önemlidir dedik. Bu tamamı ile doğru yalnız bazı back-linler faydalı değildir çünkü onlar
back-link değildir. Demek istediğim bazı sitelerden aldığınız linkleri arama motorları back-link kabul etmez.
Şimdi hangi dizinlere eklemeniz gerektiğini yani hangi sitelerden alacağınız linkleri arama motorları daha
çok sever bu konuya geçelim...
Günümüzde bir dizin sitesine değer biçilirken kullanılan en büyük ölçü toolbardaki pr değeridir... Herkes
bilir ki bu bir dizin sitesine değer biçmek için iyi biryol değildir, fakat diğer yollar çok fazla işlem gerektirdiği
ve uzun zaman aldığı için herkes bu çok basit ve yetersiz yol olan toolbardaki pr değerine bakmak ile dizin
sitesine değer biçer...İşte size dizin sitelerini değerlendirmede kullanılacak 2 çekirdek parametre:
1-)Nitelikli ziyaretçi sağlayarak sitenize direkt katkı yapar.
2-)Size back link sağlayarak aramalarda daha üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.
Buraya kadar söylediklerim konusunda sanırım sizinle hemfikiriz! Anlaşmazlıklar bu iki parametreyi nasıl
ölçeceğimizi tespit konusunda karşımıza çıkıyor. Birinci parametreyi ölçmek genelde basittir. Gelecekte size
kazandıracağı ziyaretçi sayısını bu günden tahmin edemezsiniz. Bu bir tahmindir ve dizin sahibi size kendi dizininin sizin sitenizin bulunduğu kategoriye ve benzer kategorilere ne kadar trafik yolladığını belirtmeyebilir.
Bu yüzden bu parametreyi sitenizi kayıt ettirirken ve sonuçlarını gözlemlemeyi beklerken zaman ve/veya para
harcayarak ölçebilirsiniz...
Eğer birden fazla siten varsa şu şekilde deneme yapmak daha mantıklı olacaktır: İlk önce bir sitenizi kayıt
edersiniz, bakarsınız ki size ziyaretçi şeklinde dönüş oluyor o zaman diğer sitelerinizi de eklersiniz. Bu konuda
illa ki deneme yapmanıza gerek yoktur. Webmaster'ların görüş alış verişi yaptığı ortamlarda deneyimlerden
fayda edebilirsiniz. Başkalarının deneyimlerini tekrar yaşayarak öğrenmek aptallık olur. Bu bir atasözü. Birileri
sizden önce sitesini o dizine kayıt etmiş olabilir. Bu bilgiler size önceden bir fikir sağlayacaktır...
İlk parametreden hemen geri dönüşüm beklemek manasız olduğu için bu süreçte ikinci parametre
değerlerine göz atalım. Sitenizin linkinin yayınlanacağı sayfanın pr değeri, dizinde kayıtlı olan sitelerin kalitesi,
dizininin parça parça kalitesi, dizinin bir bütün olarak kalitesi, geçersiz link sayısı... gibi bir çok ölçüyü
kullanabiliriz.

Dizinlerin önemi | Seo dostu dizinler

Seo dostu dizinler üzerine bu kadar çok konuştuktan sonra, seo dostu dizinin ne olduğunu açıklamanın
iyi ve önemli bir fikir olacağını düşündüm...
Şimdi ortak, standart inançlarla ve bir o kadar da kendi düşüncelerimizle “Seo Dostu” dizinlere bakacağız.
Bir SEO Dostu dizin
-Gelişmeyi temin etmeli, tek linkle istenilen web sitesine gidilebilmeli (Yani ne başka sitelere gitmemeli,
yeni pencereler açılmamalı, basit javascriptler olmamalı).
-Site sahibinin sitesini dizine eklerken girdiği açıklamaları kullanmalı ve değiştirmemeli.
Benim kişisel bir özelliğim: Kişisel bir websitemi bir dizine kayıt ederken hep dizinin genel kalitesini tespit
etmeye çalışırım. Benim tanımımda bir dizin için kaliteyi ölçerken;
1-) Spam (Boş, gereksiz) sitelerin başvurularını kabul ediyorlar mı?
2-) Bir biri ile ilgili siteler bir arada gruplandımı veya ilgisiz alakasız siteler bir arada mı diye bakarım...
Yukarıdaki iki soruyu dikkate alırım ve cevaplar olumsuz ise o dizin SEO dostu değildir diye düşünürüm.
Eğer bir dizini gezerken eğer o dizinde Adsense İpucları ile Webmaster Forumunu aynı kategoride
görürsem anlarım ki bu dizin benim siteme bir kazanç sağlamaz. Yani sitemin bir kazancı olmaz. Çünkü
adsense ipuçlarının bulunduğu bir sitenin yanında webmaster forumunun pek dikkat çekmez ve ziyaretçi
kazanamaz. Bu benim kişisel görüşüm ve “Bu nicelikli back-link meselesi, kalite meselesi değil” diyenlerle
aynı görüşte değilim. Benim için bu tür dizinlerin FFA yani Free For All Türkçesi bütün herşey için bedava
link sayfalarından bir farkı yoktur.

Dizinlere ücretli kayıt olmak

Bu yazımızda daha önceki yazılarımıza paralel olarak neden dizinlere ücretli kayıt olmamız gerektiğini
anlatacağım. Lakin para harcanan bir işlem için gerçekten sağlam sebeplerimiz olmalı.
Peki neden bir dizine ücretsiz veya karşılıklı değil de paralı kayıt olmanız gerekir? Bunun bir kaç tane
sebebi vardır. Bunları belirttikten sonra size yazının sonunda bir takım tavsiyelerim olacak bu yüzden
yazının tamamını okumanızı tavsiye ederim. Yoksa doğru bilgilerle yanlış noktalara yatırım yapabilirsiniz.
İnternet bir yatırım alanıdır. Eğer bir şeyler elde etmek yani kazanmak istiyorsanız mutlaka yatırım
yapmalısınız. Bu yatırım başta sitenizin yapımı için gerekli harcamalardır. Domain, hosting, script vs. gibi
kurulum aşamasında bazı masraflar karşınıza çıkar. Bundan sonra iş reklama gelir. Sitenizin tanıtımı için
reklam şarttır. Halk arasında bir tabir vardır: Tavuk bile doğururken yumurtasının reklamını yapar ve avazı
çıktığı kadar gıdaklar denir. Günümüzde büyüklü, küçüklü her şirket reklamını yapar. Sizin sitenizin de
küçük ölçekli bir şirket olduğunu varsayarsak sitenizin de reklama ihtiyacı olduğu sonucuna varabiliriz. Bu
reklam arkadaşlar, eşe dosta duyurma ile olmaz. Çorap, kazak falan satmıyoruz bu noktada hizmet
satıyoruz, bilgi satıyoruz. En iyi reklam şekli arama motorları iledir. Sitenizin konusunda arama motorlarında
üst sıralara çıkmak size fazlası ile yeterli olacaktır. Fakat bu o kadar kolay değildir. Yani siteniz bir anda
konusundaki aramalarda tavan yapmaz hatta bir süre arama motorları tarafından bilinmez bile. İşte bu
noktada sağlam bir back-link yapılanmasına ve reklama ihtiyacınız vardır.
Arama motorlarına göre siteniz ne kadar çok link alırsa o kadar çok iyisiniz demektir. Yani sizin siteniz bir
çok site tarafından tavsiye ediliyor demektir. Eğer link aldığınız sitenin konusu sizin sitenizin konusu ile
aynıysa çok kaliteli bir back-link elde etmişsiniz demektir. Çünkü arama motorları basit bir mantıkla sizin
rakibinizin sitesinin size link vermesini sizin sitenizin kalitesine bağlar. Link alırken elinizden geldiği kadar
yüksek pr değeri olan linkleri almaya çalışmalısınız. Bu sizin için daha faydalı olur.
Şimdi dönelim konumuzun aslına. Neden dizinlerden paralı link almalıyız? Bu soruyu maddeler halinde ele
alacağım sizler için...
1. Parasız veya karşılıklı link alabilmek varken neden paralı link almam gerek diye düşünüyorsanız size
şunu hatırlatmak isterim. Bu dizinlere sizin haricinizde yüzlerce ve binlerce site kayıt yaptırıyor. Ve eğer siz
bu dizinden ziyaretçi kazanmak istiyorsanız en yukarıda görünmeniz gerekir. Mesela sitenizi "ARABALAR"
kategorisine ücretsiz kayıt ettiniz ve kabul edildiğiniz andan itibaren siteniz o kategoride en üstte çıkıyor.
Fakat sizden sonra 100 site aynı kategoriye kayıt yaptırınca siteniz bırakın ilk sırayı onuncu sayfayı bile zor
görürsünüz. Bu durumda ziyaretçinin sitenizi bulma olasılığı milyonda birlere kadar düşer. Fakat paralı
kayıtlarda kategorinizde daima ilk sayfada ve en üstte ayrıca özellikle belirtilmiş bir kutucuk içerinde
olursunuz...
2. Eğer benim dizinden gelecek ziyaretçiye ihtiyacım yok ben arama motorlarında üst sıralarda olmak için
back-link istiyorum diyorsanız. Size şunu hatırlatmak isterim. "ARABA" kategorisindeki ilk link sayfası dizin
açıldığından beri vardır fakat diğer sayfalar link sayısı arttıkça açılır ve ilk sayfaya göre daha yenidirler. Yani
yeni kayıtlar yapıldıkça sizin siteniz hep yeni açılacak sayfalara gerileyecek ve açıkcası pr değeri olmayan
sayfalarda yer alacaksınız belkide Google tarafından uzun bir süre bilinmeyecek bir sayfa. Bu durumda bir
back-link sağlamış olmazsınız veya .ok kalitesiz bir back-link sağlamış olursunuz. Eğer paralı kayıt
yaptırsanız her zaman ilk sayfada yani dizin ile eşit zamanda açılmış pr değeri daha yüksek bir sayfada
daimi olarak yer alacaksınız. Bu sayede kaliteli bir back-link elde etmiş olursunuz...
3. Karşılıklı link alıp ücreti azaltmayı veya hiç ücret ödememeyi düşünüyorsanız. Bu durumda size
karşılıklı link değişimi ile karşılıksız link almanın arama motorlarının gözünde aynı derecede olmadığını
hatırlatmak zorunda kalacağım. Yani düşünün siteleri insanlar olarak, link vermeyi ise övgü olarak algılayın.
Eğer iki kişi birbirini övüyorsa bunların aralarında anlaşmış olup sizi kandırdıklarını düşünebilirsiniz. Fakat
bir kişi gelip size bir başkasını övüyorsa ve bundan diğerinin haberi yoksa övülen kişinin gerçekten iyi biri
olacağını düşünürsünüz. Hele bu iki kişi aynı meslek erbabı ise o zaman daha iyi olur. Çünkü öven kişi diğerinin yaptığı mesleği biliyordur ve övdüğü kişinin o işi iyi yaptığını düşünürüz. Son noktayı koymak
gerekirse bir doktorun bir doktoru övmesi ile bir manavın bir doktoru övmesi bir değildir. Hele bu
doktorların ağız birliği yapıp birbirlerini övmeleri hiç bir değildir...
Konumuz bitti fakat yazımız bitmedi. Şimdi en önemli noktaya değineceğiz. Bu nokta yatırımınızı doğru
yapmanızı sağlayacaktır. Bir dizine paralı kayıt olmak güzeldir bunu öğrendik fakat bu her dizin için geçerli
değildir. Bu noktada size detaylı araştırma yapmanızı öneriyorum. Kitabın sonundaki kaynakça bölümünde
dizin tavsiye başlığı altındaki siteleri incelemenizi tavsiye ederim

8 Ocak 2014 Çarşamba

Dmoz kaydı nedir | Dmoz kaydı nasıl oluşturulur

Dmoz hakkında piyasadaki forumlarda o kadar çok yorum varki. Gerek negatif gerek pozitif olsun hemen
hemen hepsi bu konuya bir ışık tutuyor. Şu bir gerçektir ki Google hala DMOZ'u yedek dizin kaynağı olarak
kullanmakta ve bu değişene kadar da DMOZ'da listelenmek çok büyük bir önem arzetmektedir. Diğer bazı
Seo yönetemleri ile de DMOZ'da listelenmeden Google'da yüksek sıralar elde edebilirsiniz fakat eğer
alabilirseniz DMOZ çok kaliteli bir backlink olacaktır sizin için.

Peki DMOZ'a link eklemek için ne kadar zaman harcamanız gerekiyor?
DMOZ'a link eklemek en fazla 15 dk. civarında bir zamanınızı alır ve sonrası için beklemeniz gerekecek.
DMOZ'da sitenizi göstermek için iki yolunuz var. Zor olan yol: Sitenize uygun kategoriyi bulup orayı
açacaksınız ve site ekle bölümünden sitenizi ekleyeceksiniz. Kolay olan yol ise: Sitenizin veya şirketinizin
hitap ettiği ve bulunduğu bölgedeki kategorilere inmek, oradaki en uygun kategoriyi seçmek ve sitenizi
eklemek. Evet belki bu DMOZ'un çok derinlerinde ve sitenize pek uymayan bir kategorideki link olabilir
fakat unutmayın sonuçta bu bir DMOZ linki... :)
Peki bu link ne kadar güçlü?
Eski bir iş verenim ev güvenlik işleri şirketi sahibiydi. 2 yıl boyunca şirketinin sitesi için ilgili sitelerden
kaliteli linkler aldılar, Ev güvenliği ile ilgili ve kendileri ile ilgili muhteşem denebilecek başlıklar ve içerik
oluşturdular. Düzenli bir program ile dizinlere kayıt oldular ve reklam yaptılar. Bütün bunlar Google'da onlar
için en önemli kelime olan "Ev Güvenliği" kelimesi konusunda karşılıksız ve ödülsüz kaldı.
Sonra 8 ay önce onların sitelerini DMOZ'a bölgesel olarak Güvenlik Şirketleri kategorisine ekledim ve tam
6 ay sonra siteleri bu kategoride listelenmeye başladı. Bu listelenmeden tam 3 gün sonra da artık onlar
Google da "Ev Güvenliği" konusundaki aramada birinci sırada çıkmaya başladılar. Üstelik açıklamanın bir
kısmı onların meta-tag'leri ile ilgili değildi ama DMOZ yine de listeliyor.
Son olarak DMOZ'a kaydolurken sitenizi eklemek istediğiniz kategorinin editörü olup olmadığına dikkat
edin. Onlar genellikle meşgul olurlar ve kaliteli siteleri belirlemek için çok seçici davranırlar. Sonuç olarak
sabırlı olun ve sandelyenize rahatça oturup DMOZ'un beraberinde getireceklerinden faydalanıp zevk almaya
bakın...

Site dizinlere nasıl kaydedilir

Şüphesiz ki websitenizi arama motoru dostu ve yüksek pr değeri olan dizinlere kayıt etmek faydalıdır,
peki neden? Bir çok webmaster forumunda hemen hemen herkesin sorduğu ve genelde askıda kalan bir
soru vardır:
// Neden sitemi dizinlere kayıt etmeliyim?
Sitenizi dizinlere kayıt ettirmenin size neler kazanacağı ve önemi konusunda diğerleri kendi düşüncelerini
belirtmeye çalışadursunlar, size tek taraflı link almanın 2 adet değişmez ve açık faydasını yazacağım.
1. Arama motoru robotları yüksek pr değerli dizinleri çok sever. Bu robotlar yüksek pr değerli dizinleri sık
sık ziyaret eder ve aktif bir şekilde oradaki linkleri de izler. Yani sizin sitenizi. Buradaki fayda sitenizin arama
motoru robotları tarafından hızlı bir şekilde ziyaret edilmesi demektir. Benim görüşüme göre büyük ihtimalle
de en büyük faydasıdır bu. Kendi sitenizi direkt olarak büyük bir arama motoruna kaydederek alacağınız
sonuçtan daha hızlı bir sonuç alabilirsiniz bu şekilde...
2. Sitenizi dizinlere eklemekle pr değerinizin gelecekte yükselmesini sağlayabiliyorsunuz. Sahte pr değeri
gösteren dizinler bir yana, gerçekten yüksek pr değeri olan bir dizinden alacağınız linkin size faydası
büyüktür ve sitenizin gücünün bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ayrıca yüksek pr değerli bir websitesi
sahibi olmak link satarak size ileride para kazanma şansı sağlayabilir...
Bir çoğunuz belki bu kadar mı diyebilir. Tabi ki değil ama bu kitap başlangıç düzeyi olduğu için şimdilik bu
kadar bilgi yeter. Zaten sadece bu iki sebep bile sitemizi dizinlere kayıt ettirmek için yeterli...

Nasıl backlink alırız | Backlink alma yöntemleri

Back-link almanın önemini sanırım kavradık. Şimdi ise nasıl backlink alabileceğimize dair bir yazı var
sırada. Çoğu zaten bilinen sağlam yöntemler ama unutmayalım zaten bu kitabı seo hakkında hiçbir şey
bilmeyen birinin seviyesine göre hazırladık...
DİZİNLERE EKLEME: En meşhur yöntemdir sitenizi dizinlere eklemek. Bence en kolay ve kısa vadeli
yöntemdir ayrıca. Çünkü ortalıkta bir sürü dizin var ve bununla da yetmiyor size hangi dizine eklemenizin
daha yararlı olacağını söyleyen bir çok kaynak var. Bu yüzden sizin yapacağınız ilk şey sitenizi bulabildiğiniz
her dizine eklemektir.
LİNK DEĞİŞİMİ: Link değişimleri de backlink almak için önemli bir yoldur. Bu durumda dikkat etmeniz
gereken iki şey var. Birincisi elinizden geldiği kadar kendi siteniz ile uzaktan yakından ilgili siteler ile link
değişimi yapın. Sizin sitenizle içerik bakımından alakası olmayan siteler ile ise kısa dönemde size bir şey
kazandırmayacaksa link değişimi yapmayın. Yani burada pr değerinden ve ziyaretçi sayısından
bahsediyorum. İkincisi ise webmasterları aşırı rahatsız etmeyin. Yani yüzlerce webmastera link değişimi
yapmak istediğinizi belirten aynı maili yollamayın. Kısacası spam yapmayın. Bu belki işe yarar ama siz bile
hangi webmaster ve hangi site ile link değişimi yapmak istediğinizi unutabilirsiniz. Ayrıca bu sizin
ciddiyetsizliğinizi ve işe emek harcamaktan kaçındığınızı gösterir. Bu yüzden link değişimi yapacağınız siteyi
dikkatle inceleyin ve webmasterına bilgi dolu sağlam bir mail gönderin. Önceki konularda örnek bir mail
yazmıştık. Bu daha çok işinize yarayacaktır.
SAĞLAM İÇERİK: Evet benim ve hemen hemen her internet kullanıcısının sevdiği şey tabi ki içerik. Güzel
bir site yapın ve kaliteli bir içerik oluşturun. Eğer insanların hoşuna gidecek bir şeyler varsa ve sitenize link
veriyorlarsa o site gerçekten işe yarar demektir.
FORUMLARDA POST ATMAK: Bu başlığı atmakta çok kararsız kaldım fakat sonradan yazmaya karar
verdim ve bunu açıklamak istedim. Forumda post atmaktan kastım şudur: “Bir foruma üye ol ve oraya
katkıda bulun.”. Bunun anlamı bir foruma üye olup linkinizi bin defa spamlamak demek değildir. Bir çok
forum size imza için bir alan verir. Siz de oraya linkinizi yazarsınız buyurun size back-link. Eğer forumda
dürüst ve düzenli bir üye olarak tanınıyorsanız bu size back-linkten ziyaretçi de kazanacağınız manasına
gelir. Spam yapmak sizi amatör göstermekten başka bir şey yapmaz. Zaten bu türden açacağınız konular
da aynı gün bir moderatör tarafından daha arama motorları linkinizi görmeden silinecektir...
RSS BESLEMESİ: Rss beslemeleri sitenizin içeriğinin başka sitelerde veya programlar aracılığı ile bir köşe
bir bant halinde yayınlanmasını sağlar. Yani içeriğiniz bir başka sitede altında Orijinal sizin sayfanıza giden
bir link ile yayınlanması. Buyurun size back-link...
MAKALE EKLEMEK: Eğer bir konu ile ilgili bilgi birikiminiz var ise bunu yazılara dökün yani yararlı
makaleler yazın. Yayınladığını ve altında sitenizin linkinin bulunduğu her makale bir adet back-link demektir.
Ve makale yazmanın en güzel tarafı ise genelde bir makaleyi onlarca siteye ekleyebilirsin ayrıca başkaları
size hiç zahmet vermeden makaleleri kendi sitesine koyar ve back-link sayınız artar. Gerçi güzel ülkemde
makale siteleri pek yaygın değil ama ben şahsım adıma sayılarını çoğaltmak için ücretsiz scriptleri toplayıp
webmasterlara sunmaya çalışıyorum. Çünkü makale siteleri aynı zamanda bilgi depolarıdır ve bizim bu tarz
sitelere çok ihtiyacımız var...
BİZE LİNK VERİN KODU: Sitenizin yerinde “bize link verin” kodu için alan oluşturun. Bu kod basit bir
HTML kodudur ve insanlar sadece kopyalayıp kendi sitelerine yapıştırırlar. Bu genelde bir çok sitede vardır
bu yüzden farklı olmak size çok şey kazandıracaktır. Sadece yazılardan oluşan kodlar vermeyin. Bununla
birlikte güzel bannerlar hazırlayın bunlar göze hitap etsin ve bir çok çeşidi olsun. Karşıdaki kişiye seçme
şansı tanıyın. Bu sayede kişi tasarımına en uygun olanını seçer. Hatta bazı kişiler buna bende dahilim
tasarımı tamamlamak için bannerlara ihtiyaç duyarlar bu neden sizin sitenizin güzel bannerları olmasın?
LİNK SATIN ALARAK: Backlink alma ile ilgili yazımızın son maddesine biraz da bütçesi elverenleri
ilgilendiren maddesine geldik. Eğer paranız varsa size önerebileceğim son yöntem para ile link satın
almanızdır. Unutmayın madem parası ile satın alıyorsunuz o zaman pr değerine ve sitenizin içeriği ile ilgili
olmasına dikkat edin. Bu sayede hem back-link hem de ziyaretçi kazanmış olursunuz...

Backlink önemlimidir

Sitesi için backlink yapma çalışmalarına başlayan bir webmasterı çoğu zaman düşündüren ve ona vakit
kaybettiren bir işlem vardır: Backlink alacağı sitelerin pr değerlerini öğrenmek...
Ne yazık harcadığımız şu zaman!!!
Bu günün pr0 sitesi yarın pr6 olabilir. Ben bunu bizzat kendime ait iki sitemde yaşadım. Belli bir seviyeye
geldikten sonra pr6 ile ödüllendirildiler. Şimdi ise ben pr0 iken link almaya tenezzül etmeyenlere soruyorum
pr6 olduğumda nasıl almayı düşünüyorlar...
Yukarıda anlattığım senaryo herkes için aynı değildir. Önemli olan bir site şu an çok yavaş yükseliyor
olabilir fakat siz o sitenin webmasterını tanımıyorsunuz ve sitesini geliştirmek için ne kadar çalıştığını
bilmiyorsunuz. Kendinizi göz önüne alarak düşünün sitenizi daha iyi bir yere getirmek için çalışmıyor
musunuz? Eğer öyle olmasaydı bu kitabı okuyor olmazdınız. Yani siz aylar sonra meyve verecek bir ağaçtan
meyvenizi ayırtmış oluyorsunuz.
Üstelik bir sitenin pr değeri sıfır olabilir hatta hiç pr değeri bile olmayabilir fakat site tonlarca ziyaretçi
alıyordur. Şimdi siz günlük 11k ziyaretçi alan bir siteyi pr değeri sıfır diye es mi geçeceksiniz? Evet bence de
aptalca olurdu.
Bu yüzden elinizden geldiğince çok back-link alın. Vakit kaybetmeyin. İnanın faydasını göreceksiniz..

Backlink nedir | Backlink çeşitleri nelerdir

Back-link yabancı bir kavramdır. Türkçeye çevirmek gerekirse geri bağlantı veya arka bağlantı diyebiliriz.
Diğer sitelerin sizin sitenize verdiği her bir bağlantıya back-link deriz. Back-link sayısı arama motorları
gözündeki değerinizle doğru orantılıdır. Şimdi isterseniz back-link çeşitlerini ve nasıl alabileceğinizi
inceleyelim...
Karşılıklı Link: Bu iki sitenin birbirlerinin linklerini yayınlamaları ile gerçekleşir.
Tek Taraflı Link: Bu ise bir sitenin karşı siteden link almadan o siteye link vermesi demektir.
Karşılıklı link değişimi doğru yapıldığı zaman çok getirisi olan fakat bir o kadar da zamandan
kaybettiren bir işlemdir. Bu süreç içerisinde webmaster sitesi ile link değişimi yapacağı siteleri internetten
tarar. İlk olarak uygun sitelerin bir listesi yapılır. Sonra webmasterlarına bir mail yollanarak istek belirlenir.
Örnek bir mail yazmak gerekirse:
Değerli webmaster;
Link değişimi yapmak için içeriğime uygun kaliteli siteler ararken sizin siteniz ile karşılaştım. Size karşılıklı
link değişimi yapmayı teklif ediyorum. Sitemin bilgileri aşağıdaki gibidir.
Başlık: SEO ve DİZİN MAKALELERİ BLOGU
ADRES: http://www.seonun.blogspot.com
AÇIKLAMA: Seo ve dizin makaleleri. Phpld ve diğer dizin scriptleri ile ilgili bilgiler, temalar, eklentiler ve
ücretsiz e-kitaplar...
Eğer ilgilenirseniz sitenizin bilgilerini ve linkimizin nerede bulunduğunu bize mail yolu ile bildiriniz.
Eğer ilgilenmiyorsanız cevap vermemeniz bize düşüncenizle ilgili bir fikir verecektir.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler...
Adınız
E-Posta Adresiniz
www
Eğer cevaplar almaya başlarsanız kabul eden sitelerin linklerini bir an evvel ekleyin ve eklediğiniz sitenin
webmasterına linki eklediğinizi ve eklediğiniz linkin sayfasını belirten detaylı bir bilgilendirme maili yollayın.
Bu değişime devam etmek için değişim yaptığınız siteleri tek tek rutin olarak olarak kontrol etmelisiniz ki
değişime devam edebilesiniz. Genelde çoğu webmaster sözünü tutar ama yine de aralarından çürük elma
çıkabilir dikkatli olmalısınız.
Tek taraflı link değişimi alabileceğiniz en iyi back-linktir. Alması ise genelde çok zordur. Ama eğer
sonucunda alınacak ödüller varsa uğraşmaya değer değil mi?
Tek taraflı link almanın en kolay yolu sitenizi dizinlere kayıt etmektir. Piyasada bir sürü bedava kaliteli
dizin var, kayıt olabildiğiniz kadar dizine kayıt olun buna değer.
Ayrıca paralı bir takım dizinlerde vardır. Bütçeniz elverdiğince bütün dizinlerde sitenizle ilgili kategorilerde
görünmeye çalışın.
Eğer makale yazma gibi bir yeteneğiniz varsa sizin makalenizi izin verirseniz kendi sitesinde yayınlamak
isteyen çok kişi olacaktır. Tabi makalenizin altında da sitenize giden bir link ile. Kimileri bu durumda çifte
içerikten dolayı arama motorlarının sitesini banlayacağını düşünür. Bu durum için ise önerebileceğim
makalelerini en önce kendi sitenizde yayınlamanızdır.
Son olarak bir siteye sizin linklerinizi karşılıklı veya karşılıksız yayınlayabilir fakat yayınladığı linkin
açıklamasında anahtar kelimelerinizin olmasına özen gösterin.

7 Ocak 2014 Salı

Dizinler nedir | Dizinler ne işe yarar

Dizinlerin önemini anlatmadan önce bir dizin nedir, işlevi nedir gibi soruların cevaplarını vermek
istiyorum. Dizinler interneti kategorize eden ve aradığınız websitelerini daha rahat bulmanızı sağlayan
sistemlerdir. Arama motorları bazen size aradığınız kelimeler için doğru sonuçları veremeyebilir çünkü spam
dediğimiz aldatıcı tarzda siteler vardır. Yani siz bir hastalıkla ilgili bilgi arıyorsunuz ve o hastalığın ismini
arama motorunda aradınız. Sonuçta ilk gelen sayfayı açıyorsunuz ve karşınızda arkadaşlık sitesi. Bu tarz
aldatıcı siteler ile uğraşmadan direkt olarak konu ile ilgili sitelere büyük dizinlerden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Dizinler daha güvenlidir. Çünkü siteleri robotlar değil insanlar inceler ve aldatmaya meydan vermeyecek
şekilde siteleri eklerler.
Biraz önce dizinlerin genel olarak insanlara yararlarını anlattım. Şimdi biraz da bizi asıl ilgilendiren bölüme
geçmek istiyorum. Bir webmaster olarak sitenizin dizinlerde bulunmasının bir çok önemi vardır. Birincisi
dizinleri arama motorları çok sevmektedir. Özellikle Google tarafından desteklenen DMOZ'da ise sitenizin
bulunması çok önemlidir. Çünkü Google DMOZ'u desteklemektedir hatta kendi dizininin kaynağı da
DMOZ'dur. DMOZ'da sitenizin bulunması demek sitenizin daha çabuk indekslenmesi demektir. Ayrıca DMOZ
gibi büyük dizinlerin iyi bir ziyaretçi kitlesi vardır ve size gerçekten sağlam bir ziyaretçi grubu gönderebilir.
Dizin seçimi ve dizinlerin önemi ile ilgili daha detaylı bilgileri sıradaki başlıklar altında inceleyelim...

Doğru tema tasarımı ve kodlama nasıl olur

Tasarım ve programlama konusunda pek profesyonel olmadığımı ifade etmek zorundayım. Fakat en
azından iyi bir seo için nasıl bir tasarım ve kodlama gerektiğini biliyorum ve size de bunlardan
bahsedeceğim. Yani size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim fakat nasıl yapacağınızı söyleyemeyeceğim.
Bu konuda dürüst olmak ve kendimi size tasarım ve programlama uzmanı olarak göstermek istemiyorum. Evet önce göze hitap edelim değil mi. Siz bir internet kullanıcısı olarak gezdiğiniz siteleri kontrol edin ve
onların nasıl bir şekilde düzenlendiğine iyice dikkat edin. Birde hangi siteleri hemen kapattığınızı ve hangi
sitelerin gözlerinizi yorduğuna dikkat edin. Bunlar size nasıl bir tasarım sorusunun cevabına ışık tutacak
incelemeler olacaktır.
Birbirine bariz bir şekilde girmiş renkler, aşırı büyük resimlerden dolayı on saate açılan sayfalar ve her
tarafı reklam dolu olan sayfalar bariz bir şekilde bizi deli ediyor. Bunlardan aklı başında birçok webmaster
kaçınıyor zaten. Fakat sizi ayıracak başka şeyler olmalı. Yani siz daha da detaya inmelisiniz. Örneğin
renklerin dilini araştırın. Her rengin bir anlamı vardır. Sizde sitenizin içeriğine göre onu anlatan renkleri
daha fazla kullanın. Örneğin yeşil güvendir. Ben şahsen yeşili çok severim ve dikkat ederseniz banka
logolarının çoğunda yeşil kullanılmaktadır. Diğer renklerin manalarını da internetten çok rahat araştırarak
bulabilirsiniz. Başka detaylar mesela reklamlar. Eğer yeni bir site iseniz bir süre reklam kullanmayınız. Daha
sonraları sitenizde pek belli olmayacak içerikle uygun hatta içeriğin bir parçası şeklindeki reklamları
kullanabilirsiniz.
Bir sitedeki en önemli noktalardan biri navigasyon menüsüdür. Bu menü ziyaretçinin can simididir. Bu
sayede sitede rahatlıkla gezer ve istediğini rahatlıkla bulur. Hazır butonlar kullanmayınız. Bunlar sitenizi
çocukça gösterir. Bu bahsettiklerime Frontpage deki butonlarda dahildir. Nasıl bir menü derseniz size
sitenizi tam anlamı ile ifade eden ve CSS ile hazırlanmış menüleri tavsiye ederim. Google CSS'yi çok sever
ve arkadaşlar inanın CSS bir site için büyük kolaylıktır. Tek bir dosya halinde hazırlanır ve kodlamada gerekli
yerlerde çağrılarak kullanılır. Yani menünün değişmesi gerektiğinde bütün sayfaları tek tek değiştirmek
yerine sadece tek CSS dosyasını değiştirmeniz yeterlidir. Eğer CSS'den anlamıyorum diyorsanız hiç dert
etmeyin öğrenmesi çok kolay. Hatta öğrenmeden bile internetteki hazır servisler ile istediğiniz bir CSS
menüyü dakikalar içinde oluşturabilirsiniz. Böyle bir uygulamayı R10.NET webmaster forumunda The Hawk
takma adı ile CSS bölümünde anlattım. İsterseniz inceyebilirsiniz...
Sitenizde bir sitemap yani site haritası bulundurun. Site haritası sitenizdeki sayfaların tamamının
linklerinin bulunduğu sayfadır. Bunu kendinizde hazırlayacağınız gibi eğer çok fazla sayıda sayfanız varsa
ücretsiz hizmet veren sitelerden faydalanabilirsiniz. Kitabın sonunda kaynakça kısmında bu hizmeti veren
sitelerin bir kısmını verdik oradan faydalanabilirsiniz.
Sayfa uzantılarınız statik olsun yani .html veya .htm gibi. Bu şekilde arama motorları sitenizi daha iyi
indexler. Php ve asp ile programlanmış sitelerinizi Birkaç kod değiştirerek statik hale getirebilirsiniz.
Kullandığınız script açık kaynak kodlu ise genel destek sayfasından bunun için yardım isteyebilir veya ücretli
olarak kodlama yaptırıyorsanız uzantıların statik olmasını baştan isteyin. Lakin artık bu seonun en öenmli
ayaklarından biridir. Statik uzantılı siteler seolu siteler diye tanımlanır.
Bir sayfada elliden fazla bağlantı kullanmamaya özen gösterin ve kullandığınız resimlerde ALT tagi
kullanmaya özen gösterin yani resimlere gizli açıklamalar girin.
Frontpage kullananlar iyi bilir her yeni sayfanın kodlamasında ROBOTS taglari kullanılır. Siz bunun yerine
robots.txt dosyasını kullanın. Google'da arama yaparak bu dosya ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca tasarım ve kodlamada size dediğim gibi beğendiğiniz siteleri ve siz beğenmesenizde genelin ilgisini
çeken siteleri inceleyiniz ve kendinize birkaç örnek belirleyiniz.

Domain nedir | Doğru domain nasıl seçilir

Bu konu ile fazla detaya girmeyeceğim çünkü girecek bir detayımız yok. Öncelikle seçeceğiniz domain
adında anahtar kelimelerinizin bulunması çok önemli. Çünkü arama motorları yapılan aramalarda alan
adlarına önem veriyor.
Bir alan adı seçerken bir Türk olduğumuzu varsayarsak kullanacağımız anahtar kelimelerde de Türkçe
karakter olacağını varsayarsak şunu söyleyebilirim ki alacağınız alan adında Türkçe karakter
kullanamayacaksınız. Mesela sitenizin anahtar kelimelerini kendi adınız olan “Sinan Şaran” şeklinde
belirlediniz fakat aldığınız alan adında Türkçe karakter kullanamayacaksınız yani alan adınız muhtemelen
sinansaran.com/net/org vs. şeklinde olacaktır. Fakat arama motorlarındaki aramalarda “Sinan Şaran”
şeklinde aranacağınız için çıkan sonuçlarda domain adınızdaki sadece sinan kısmı bold yani kalın
gösterilecektir. Yani sinansaran.com şeklinde görünecektir. Bu yüzden eğer çok uzun anahtar kelimeleriniz
var ise bunlardan Türkçe karakter içerenlerini göz ardı ederek alan adınızı kısaltabilirsiniz. Bu size daha
akılda kalıcı ve kolay bir domain elde etme şansı tanır.
İkinci önemli etken ise alan adınızın ömrüdür. Yani alacağınız ad yeni ise işiniz çok demektir. Fakat ikinci
el ve geçmişi temiz olan bir domain edinmeniz sizin daha da yararınıza olacaktır. Yalnız ikinci el domain
alırken dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bunlardan en önemlisi alacağınız domainin zamanında arama
motorları tarafından banlanmamış olması gerektiğidir. Eğer böyle ise arama sonuçlarında çıkmazsınız. İkinci
önemli nokta ise alan adının daha önce ne olarak kullanıldığıdır. Yani buradaki önemli olan şey çok absürt
bir örnek olacak ama adult içerik ile kullanılmış bir domaini ve bir çok internet kullanıcısının aklında adult
olarak yer edinen bir domaini sosyal amaçlı veya dini amaçlı gibi çok zıt noktada kullanmak hataların e
büyüğü olur.
Dediğimiz gibi alan adınızın içerikle ilgili olmasından öte alan adınızda anahtar kelimelerinizin olması daha
önemlidir. Örnek vermek gerekirse internette çok meşhur bir örneği gösterebiliriz. Mp3 sitesi için
muzikkutusu.com yerine zurnamp3.com gibi bir isim daha iyidir hatta zurnamp3.com diğer domaine seo
alanında çok büyük bir fark atar. Umarım anlatmak istediğimi net olarak ifade edebilmişimdir.

Anahtar kelime nedir | Doğru anahtar kelime nasıl seçilir

Sitenizin gerçek bir internet star olmasını istiyorsanız en başta ona belli başlı özellikler kazandırmalısınız.
İçerik bir sitenin en önemli silahıdır. İçerik bir sitenin genel konusudur yani ziyaretçiye sunulan şeydir. Bir
içerik nasıl olur örnek vermek gerekirse: Turizm Kaynakları, Hastalık Teşhis ve Tedavi Yöntemleri, Rock
Müzik Grupları ile Röportajlar gibi daha milyonlarca sayabiliriz. Bir webmasterın sitesine içerik seçerken
dikkat etmesi gereken en önemli husus o içerik hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Ziyaretçinize o konu ile ilgili
en detaylı ve en işe yarar bilgileri sizin vermeniz gerekir ki devamlı bir ziyaretçi kitleniz olsun. Sizin sitenizin
konusu ile ilgili bir çok site olabilir ama yılmayın o konu hakkında iyi bir birikime sahipseniz bir şekilde
zaten diğerlerinden sıyrılırsınız.
Anlatmak istediğim kendinize bir konu seçin. Bu konu iyi bildiğiniz bir konu olsun. Ben hiçbir şeyden
anlamam demeyin kendi yaşadığınız semti bile anlatabilirsiniz hatta kendinizi ve zevklerinizi, hoşunuza
giden şeyleri, ilginizi çeken haberleri paylaşabilirsiniz. Yeter ki konu hakkında bilgi sahibi olun.
İçerik bir sitenin en önemli silahıdır çünkü bir ziyaretçi bir siteye içeriği için gelir. Eğer fake yani yanıltıcı
içerik kullanıyorsanız bu ziyaretçinin sizi bir defadan sonra ziyaret etmeyeceği hatta hemen sayfanızı
kapatacaktır. Ben sizin böyle yanıltıcı işlerle değil de gerçekten sağlam ve köklü bir internet sitesine sahip
olmak istediğinizi düşünerek yazılarımı yazıyorum.
Evet mesela kendi şehrinizi tanıttığınız bir site hazırladınız ve bir de forum eklediniz. Sitenizi kimler mi
ziyaret eder? Daha önce iş, eğitim ve başka amaçlarla memleketini terk etmişler, eğer yaşadığınız yer
turistik bir yer ise içeriğinizi ingilizceye çevirmeniz yabancı ziyaretçi sayınızı artıracaktır. Forum sayesinde
memleketinden uzaktakilere memleketlerinden haber verebilirsiniz, ayrıca memlekette yaşayan kişiler için
sosyal bir ortam oluşturmuş olursunuz.
Başka bir örnek verelim. Bir doktorsunuz ve bir alanda uzmanlığınız var, bir hastalık üzerine
çalışıyorsunuz. Hastalıkla ilgili genel bilgileri verdiğiniz, ürettiğiniz veya üretmeye çalıştığınız çözümleri
internet üzerinden ziyaretçiler ile paylaşabilirsiniz. Eğer yine içeriğinizi ingilizce yaparsanız dünya çapında
bu hastalıktan müzdarip olan hastalar ile görüşüp dertlerini dinleyebilir ve belki de uluslar arası bir üne
sahip olabilirsiniz.
Örnekleri çoğaltmak her zaman mümkün fakat en başta da dediğimiz gibi eğer siz insanlara dünyanın en
faydalı şeyini sunuyor dahi olsanız bunu açıklamazsanız insanlar sizi bulamaz. Açıklamak için en güzel yol
arama motorları ve sizin arama motorlarında üst sıralara çıkmak için iyi bir SEOya ihityacınız var.